Boeken wijn en biermaken

Kitzinger wijnboek

Bestel

Paul Arauner
Eenvoudig doch degelijk Nederlandstalig boekje, voor beginnende wijnmakers. 71 blz.

Wijnboek, De Brouwer

Bestel

De Nederlandse vertaling van het boek `Traite de Vinification´ van Marc De Brouwer.

Het meest complete boek voor de amateur wijnmaker ! Met extra hoofdstukken over cider, mede, schuimwijn, druivenwijnen, problemen en ziekten van wijnen, … Met uitgebreide index. 326 blz., A4 formaat.

Zelf likeuren bereiden, Ad Coumou

Bestel

Een compleet boek voor likeurbereiders in de Nederlandse taal. De schrijver is een doorgewinterd likeurbereider. Het boek beschrijft verschillende methodes voor het extraheren van geur en smaakstoffen en beschrijft meer als 100 aromatische kruiden. Inclusief 170 recepten van allerlei likeuren.
Dit alles in een begrijpbare taal neergeschreven. 194 pag.

150 likeurrecepten

Bestel
auteur: Ad Coumou

Dit handige boekje bevat een schat aan overheerlijke recepten voor in totaal 150 likeuren van bloemen, kruiden, gedroogde aromaten, vruchten, noten, vlugoliën… enz. Van Poire Williams over walnoten naar allerhande ratafia’s; maar ook limoncella, koffielikeur, punches,… teveel om op te noemen. Daarnaast worden ook de basisprincipes van het likeurbereiden op eenvoudige en duidelijke wijze uitgelegd. Onmisbaar voor iedere likeurliefhebber!

Faites vos apéritifs, liqueur

Bestel
Chandon

Boekje met uitleg over de basistechnieken voor het bereiden van likeur en aperitief
40 pagina's, Franstalig

Succesvol wijn maken

Bestel
Antoon Balis
’Succesvol wijn maken’ vult de lacune op in de Nederlandstalige boeken voor wijnmakers, zowel voor de beginnende als de wat verder gevorderde wijnbouwer. Antoon Balis schenkt hierin klare taal; het hele wijnproces – van pluk tot wijnkelder – wordt verstaanbaar en zonder overbodige franjes en scheikundige formules uitgelegd, maar met oog voor detail en aandacht voor de moderne vinificatietechnieken. De duidelijke informatie in dit boek draagt bij tot een beter inzicht in het proces en bijgevolg tot een betere wijn. Een aanrader als je de ambitie hebt om zelf een lekker wijntje te produceren.   192 Pagina's

Mousserende wijn, de praktijk

Bestel
K Podevijn

Dit praktische boek is gebaseerd op de wetenschap op het gebied van champagne en is de ideale basis voor het maken van mousserende wijnen. Een studieboek boordevol informatie, waarin de auteur de kneepjes van het vak onthult en ervoor zorgt dat je de vele valkuilen vermijdt, die je tegenkomt bij de vinificatie van druiven en andere fruitsoorten.
168 bladzijden

Als gepassioneerd wijnbouwer en liefhebber van wijnen uit deze contreien, kent Koen Podevijn als geen ander de complexiteit van noordelijk gelegen wijngaarden. Steunend op de Franse ‘méthode traditionnelle’ en ruime praktijkervaring, is dit boek een handige leidraad voor zowel gepassioneerde hobbywijnmakers als professionele wijnbouwers.

First steps in yeast culture - Pierre Rajotte

Bestel

Volledig geïllustreerde handleiding waarin elke stap van het gistkweken uitvoerig wordt belicht. Van de aanmaak van een kweekmedium, het isoleren van een eencellige gistcultuur, tot de gistpropagatie voor het brouwen. De nadruk ligt niet alleen op het correct uitvoeren van de laboratorium procedures, maar ook op de specifieke aanpassingen voor de thuisbrouwer. De instructies zijn zo helder geformuleerd dat zelfs beginners uitstekende resultaten kunnen boeken. Thuisbrouwers die de beschreven technieken en tips navolgen zullen een opmerkelijke kwaliteitsverbetering vaststellen en zelfs voor commerciële brouwerijen kan dit boek van onschatbare waarde zijn.  Taal: Engels

Craft Bierbrouwen

Bestel
Auteur: Jeroen BertTaal: NederlandsUitgeverij: Lannoo232 blz.Verschijningsdatum: 15-10-2019ISBN-nummer: 9789401462518

Vers van de pers! Door het rijke Belgische bierlandschap waait een vernieuwende wind, losjes geïnspireerd door de internationale craftbierrevolutie. Een nieuwe lichting brouwers verzoent traditie met experiment in een gevarieerde, schijnbaar onuitputtelijke stroom aan lekkere, originele en uitdagende bieren.

In 'Craft bier brouwen' trekt Jeroen Bert in hun spoor door de scene en bezoekt hij enkele van de meest smaakmakende, actuele brouwers: Dok Brewing Company | Siphon Brewing | 't Verzet | Brasserie du Borinage | Atrium | L'Ermitage | Antidoot | Cabardouche

Daarnaast brouwt Jeroen in zijn keuken zelf de populairste bierstijlen, zoals saison, pale ale en stout, en neemt hij je stap voor stap mee doorheen het brouwproces. Zo vormt dit boek een kleurrijk verslag van een smaakvolle ontdekkingstocht, mét recepten voor de toegankelijke brew in a bag-methode.

The Hops list

Bestel
The hops list – 265 beer hop varieties from around the worldAuteur: Julian HealeyTaal: Engels390 blz.'The hops list' is het meest uitgebreide naslagwerk ooit samengesteld over bier hop. Het bevat analytische gegevens, proefnotities, alternatieven, stijlsuggesties en nog veel meer. Een (h)opzienbarende bron voor professionele brouwers, amateurbrouwers en ambachtelijke bierkenners die nieuwsgierig zijn naar elke mogelijke hopsoort op deze planeet.Gebruik dit boek om nieuwe hopsmaken en aroma's van over de hele wereld te leren kennen. Ontdek de briljante inzichten van de brouwmeesters van 's werelds meest prestigieuze ambachtelijke brouwerijen; o.a. Deschutes, D.G. Yuengling & Son en Brooklyn Brewery onthullen een aantal van hun favoriete variëteiten en tips over hoe ze optimaal te gebruiken.

Wood & Beer

Bestel
Auteurs: Peter Bouckaert – Dick CantwellTaal: Engels250 blz.Houten vaten worden van oudsher gebruikt voor de opslag, het transport, de vergisting of het rijpen van bier. Vandaag de dag innoveren en experimenteren getalenteerde brouwers er op los; ze omarmen de complexiteit van smaken en aroma's uit hout.Van het verzurende effect van de microben die in hout huizen tot het karakter dat houten vaten en foeders verlenen aan bier … dit boek behandelt de geschiedenis, microbiologie en smaakbijdragen van hout, evenals het onderhoud van houten vaten. Ontdek de vele invloeden en de enorme complexiteit van zowel houtgelagerde als -gefermenteerde bieren.

comment faire de la bonne biere

Bestel


Auteur:J.F. Simard
Taal: Frans
271 blz.

In dit boek vindt u duidelijk uitgelegd wat u allemaal moet weten om een geslaagd eigen bier te brouwen, uitgaande van moutextract of granen, welk materiaal u best gebruikt, de keuze van ingrediënten, de brouwmethoden en talrijke recepten.

Bierbrouwen voor Dummies

Bestel
Auteur: Jacques BertensTaal: Nederlands192 blz.In Bierbrouwen voor Dummies leer je de eerste stappen van het bierbrouwen. Eerst lees je hoe je kunt brouwen met een bierkit. Daarna kun je naar het echte werk: brouwen met mout. Je krijgt uitleg over de grondstoffen en de apparatuur waarmee bier wordt gebrouwen en je leest alles wat je moet weten over het brouwproces. Natuurlijk zijn er ook recepten voor je eerste brouwsels met mout. En mocht het even mis zijn gegaan, dan word je met duidelijke instructies weer op de goede weg gezet!Jacques Bertens brouwt al 38 jaar zijn eigen bier. De door hem opgezette website Hobbybrouwen.nl is toonaangevend voor de Nederlandstalige hobbybrouwers. In 2013 won hij de Brand Bierbrouwwedstrijd. Zijn stevig blond bier is sindsdien te koop in supermarkten en de horeca.

Session beers - Brewing for flavor and balance

Bestel
Auteur: Jennifer TalleyTaal: Engels300 blz.Een paar biertjes met vrienden delen na het werk of tijdens een spannende wedstrijd is een van de vele geneugten van het leven. Sessiebieren, die door hun lagere alcoholgehalte doordrinkbaar zijn, nodigen uit om er een aantal rondjes van te drinken. Zij houden zich aan hoge kwaliteitsnormen en zijn vooral gericht op evenwicht en drinkbaarheid. Sommige bierstijlen met een natuurlijk laag alcoholgehalte waren “doordrinkbaar” lang voordat dat woord werd bedacht, maar brouwers hebben vandaag de dag de traditioneel sterkere klassieke bierstijlen heruitgevonden om ze ook geschikt te maken voor drinkavondjes zonder kater. Een verantwoorde consumptie van deze hoogwaardige, gemakkelijk drinkbare bieren geeft bierliefhebbers de vrijheid om gezellig een aantal drankjes mee te drinken en tegelijkertijd minder alcohol te consumeren. Dergelijke bieren zijn een uitdaging om te brouwen, maar ze bieden veel mogelijkheden om vaardigheid, smaak en verfrissing te combineren.
Dit boek verkent de geschiedenis achter enkele van 's werelds grootste sessiebieren van vroeger en van nu. Leer meer over de brouwprocessen en ingrediënten om zo het proces onder de knie te krijgen van nieuwe recepten te ontwikkelen. Ontdek de populaire recepten van de beste Amerikaanse brouwmeesters en ontdek waarom bierdrinkers graag sessiebieren verkennen en drinken.

Craftbeer.com Beer & Food course

Bestel
Auteurs: Julia Herz & Adam DulyeTaal: EngelsUitgever: Brewers AssociationDit is de ultieme culinaire biercursus voor restaurants en biersommeliers. Leer hoe je ambachtelijk bier naar de keuken en op het bord brengt. Volg 5 uitgebreide lezingen, 2 bierproefsessies met 10 populaire bierstijlen en een foodpairingsessie met tips en recepten om je menu te plannen.Deze doordachte, grondige spoedcursus, geschreven door chef-kok en alumnus van het Culinary Institute of America Adam Dulye en Julia Herz, Craft Beer Program Director bij de Brewers Association, is dé culinaire biercursus die je zoekt.

Wild brews, Jeff Sparrow

Bestel
Dit boek verkent de wereld van lambics, Vlaamse rode en bruine bieren, alsook vergelijkbare Amerikaanse bieren. Bierliefhebbers en brouwers vinden een gedetailleerde beschrijving van de brouw- en vergistingsmethodes die gebruikt worden om deze aromavolle bieren te brouwen. Ook het rijpen op eikenhouten vaten, het blenden en het gebruik van fruit bij spontane gisting komt aan bod. Een nieuwe wereld van smaken en geuren gaat voor u open. Taal: Engels, 315 pagina's

Farmhouse Ales

Bestel
auteur: Phil Markowski

Dit boek verschaft u een schat aan informatie over de Waalse ‘Saison’ bieren en de Franse ‘Bière de Garde’ bieren. Ook specialiteiten zoals bijvoorbeeld ‘Grisette’, ‘Bière de Mars' en ‘Bière de Noel” worden besproken. Ontdek nu hoe u deze smaakvolle, vaak kruidige en fruitige ale’s moet brouwen. Engelstalig

Thuis bier brouwen

Bestel
Auteur: Greg HughesTaal: NederlandsUitgever: Veltman Uitgevers224 pagina’sIn ‘Thuis bier brouwen’ vind je alles wat je nodig hebt om het volmaakte biertje te brouwen. Ontdek hoe je zelf allerlei heerlijke soorten bier kunt brouwen; van pils, tarwebier en verschillende typen bovengistend bier tot een aantal bijzondere bieren met fruit, kruiden en specerijen.In het eerste deel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de benodigde materialen en ingrediënten. Daarnaast bevat dit boek honderd bierrecepten uit alle windstreken, inclusief brouwtips en duidelijke foto's van het eindresultaat. De recepten zijn bedoeld voor thuisbrouwen op basis van graan, maar geeft ook varianten op basis van moutextract. De gedetailleerde stap-voor-stapfoto's laten duidelijk zien wat je moet doen tijdens elke fase van het brouwproces, of je nu een beginnende of een ervaren thuisbrouwer bent.

Brew like a monk

Bestel
auteur: Stan Hieronymus

Ontdek de rijke aroma’s van de monastieke specialiteiten. Is het mogelijk om zelf een goede trappist, abdijbier of een sterke Belgische ale te brouwen? Dit boek maakt het u perfect mogelijk en vertelt u hoe deze wereldbekende stijlen gebrouwd worden. Er wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan trappistbieren. U krijgt onmisbare informatie over gistsoorten, brouwmethodes en grondstoffen gebruikt door brouwers wereldwijd.

Designing great beers

Bestel
auteur: Ray Daniels

Dit boek mag niet ontbreken in de bibliotheek van de gevorderde thuisbrouwer. Het omvat 2 delen die u de weg wijzen in het ontwerpen van uw eigen recepten. In het eerste deel wordt besproken hoe verschillende ingrediënten u op weg kunnen helpen om uw bier naar uw smaak te brouwen. Deel 2 onderzoekt een 14-tal bierstijlen, u ontdekt hun samenstelling en welke specifieke ingrediënten en technieken gebruikt moeten worden om tot een gelijkend voorbeeld te komen.

Bierbrauen für Jedermann

Bestel
Michael Hlatky
Zeer geslaagd Duitstalig boek met waardevolle informatie voor de hobbybrouwer en een glimp naar de professionele wereld. 184 pagina’s waarvan 128 pagina’s met talrijke kleurfoto’s, schetsen en tekeningen. 16,5 x 22 cm, Hardcover. Bierbrauen für jedermann ist nicht nur das erste, sondern das erfolgreichste Buch zu diesem Thema. Viele daran Interessierte glauben, dass das Brauen von Bier nur den Profis überlassen werden sollte. Dabei ist es ohne grossen technischen Aufwand möglich, auch zu Hause einfach gutes Bier zu brauen. Aus dem Inhalt:
  • Bierbrauen leicht gemacht und Schritt für Schritt erklärt
  • Die neuen “Bierbraumaschinen”
  • Weizen, Alt, Pilsen, Kölsch und Märzen selbst gebraut
  • Rezepte europäischer Bierspezialitäten
  • Spezialbiere: Rauchbier, Honigbier, Steinbier, Roggenbier, Dinkelbier, Hanfbier u.v.m.

Bierbrouwen voor beginners

Bestel
Martin Hofhuis
In deze theoretische en praktische gids wordt stap voor stap het hele brouwproces uitgelegd. 46 blz.

Die Hefe in der Brauerei

Bestel
auteurs: Prof. Dr. G. Annemüller / Dr. H-J. Manger / Dr. Peter Lietz
Duitstalig, 424 bladzijden.

Zeer gespecialiseerd standaardwerk over gistmanagement, gistculturen en gistpropagatie in het bierproductieproces.

Technology brewing and malting

Bestel
auteur: Wolfgang Kunze
taal: Engelsblz. : 950 hardcover, gebonden.

Dit oorspronkelijke Duitstalige boek is met meer dan 40.000 verkochte exemplaren in 7 talen uitgegroeid tot een wereldwijd standaardwerk in de brouwerswereld. Nu is ook de 3de Engelstalige, volledig herziene versie leverbaar. Op 950 pagina´s wordt IEDER aspect van het brouwen, mouten, vergisten, rijpen, de grondstoffen en de gebruikte machines en technieken in de brouwerij op een duidelijke en praktische manier behandeld. Dit alles wordt verduidelijkt met meer dan 800 figuren. Onmisbaar voor iedere professionele brouwer

How to Brew

Bestel

John Palmer, 4e druk

een compleet boek voor het zelf brouwen van kwalitatieve bieren. Zeer geschikt voor de beginnende brouwer die simpele, betrouwbare instructies nodig heeft, maar ook voor volleerde graanbrouwers kan dit boek een betekenis hebben. Op een nauwgezette, heldere en eenvoudige wijze komen alle brouwmogelijkheden aan bod. Van ingrediënten en methodes tot recepten en materialen nodig voor het zelf brouwen van bier, “How to brew” zit boordevol nuttige informatie over brouwtechnieken en receptsamenstellingen. Een eeuwige bestseller sinds de release van de 3e editie in 2006, het is een must-have voor elke nieuwe en doorgewinterde brouwer. Engels.

Water

Bestel

Palmer-Kaminski

A Comprehensive Guide for Brewers
Auteurs: John Palmer en Colin Kaminski
Taal: Engels

Water is wellicht het meest kritieke en minst begrepen basiselement bij het brouwen van bier. Water: A Comprehensive Guide for Brewers, het derde boek in de reeks Brewing Elements van Brewers Publications, vertelt je alles wat je al wilde weten over de rol van water in het brouwproces. Je krijgt een overzicht van waterbronnen, de kwaliteit en vindplaatsen. Daarnaast leert het boek brouwers waterverslagen lezen, verschaft het inzicht in hoe water smaak geeft en in de behandeling en chemische eigenschappen van brouwwater. De gids staat ook boordevol informatie over welk water bij welk bier past, de restalkaliteit, de zuurtegraad van het mout en de maische, het proceswater tijdens het brouwen en de behandeling van afvalwater.

Malt - A Practical Guide from Field to Brewhouse

Bestel
Malt - A Practical Guide from Field to BrewhouseAuteur: John MallettTaal: EngelsBrouwers noemen mout vaak de ziel van het bier. In dit vierde deel van de Brewing Elements reeks, duikt de auteur in de complexe materie van mout, een van de belangrijkste ingrediënten die vrijwel in alle bieren gebruikt worden. Je krijgt een uitgebreid overzicht van de volledige productieketen van gerst tot mout. John Mallett leidt je rond doorheen de geschiedenis en de technologie van gerst en vermouten. Vervolgens worden enzymen, de Maillardreactie en speciale mouten uitgebreid besproken. Dit vlot leesbare, Engels geschreven boek is een aanrader voor alle brouwers, ongeacht hun brouwervaring. Waardevolle lectuur voor iedereen die meer wil leren over de rol van mout als de ruggengraat van bier.

For the love of hops

Bestel
Stan Hieronymus
The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of HopsAuteur: Stan HieronymusTaal: EngelsFor the Love of Hops vertelt je alles over hop, de oorsprong ervan en hoe brouwers de positieve eigenschappen ervan gebruiken in het brouwproces. De auteur, Stan Hieronymus, start met de basics van de chemische eigenschappen van hop, onderzoekt de belangrijke rol van de hoptelers en leert brouwers hoe ze de perfecte hop voor hun bier moeten kiezen. Hij levert belangrijke informatie en beschrijvingen van meer dan 100 hopvariëteiten, samen met 16 recepten van over de hele wereld, waaronder enkele van de beste ambachtelijke brouwers in Amerika. Hieronymus verkent de kwaliteit en het gebruik van hop, en wijdt een volledig hoofdstuk aan dry-hopping. Dankzij het onderzoek en de vlotte schrijfstijl van Hieronymus ontdekt de lezer de rijke geschiedenis van hop en zijn evolutie tot essentieel ingrediënt van bier.

Yeast

Bestel
White-Zainasheff
The Practical Guide to Beer FermentationAuteurs: Chris White en Jamil ZainasheffTaal: EngelsYeast: The Practical Guide to Beer Fermentation is een waardevolle bron voor brouwers van alle niveaus. De auteurs schrijven deskundig over de selectie en opslag van gist, hoe je een gistcultuur maakt en verwerkt en over de kunst van het spoelen en wassen van gistculturen. Het boek bevat hoofdstukken over het opzetten van een gistlaboratorium, de beginselen van het gistingsproces en hoe dat je bier beïnvloedt, aangevuld met stapsgewijze procedures, lijsten met uitrustingen en een gids om problemen op te lossen.

Verander water in bier

Bestel
Adrie Otte, 2e editie
Verander water in bier leert hoe je zelf thuis een lekker bier kunt brouwen. Naarmate het leerproces vordert, komt de brouwer voor vragen te staan waar de auteur in dit boek antwoorden op geeft. Het biedt de modernste inzichten in hoe je thuis het beste bier maakt. Uiteraard ontbreken goede recepten niet. 184 blz. Nederlandstalig.

American Sour Beers: Innovative Techniques for Mixed Fermentations

Bestel
American Sour Beers: Innovative Techniques for Mixed Fermentations Auteur: Michael Tonsmeire Taal: Engels Een van de boeiendste en meest dynamische biersegmenten van dit moment is de Amerikaanse cultuur van zuur bier brouwen. Zowel ambachtelijke brouwers als thuisbrouwers gebruiken traditionele Europese technieken om de meest karakteristieke en experimentele bierstijlen ter wereld te creëren. Dit boek beschrijft het brede scala aan processen en ingrediënten die bij de productie van Amerikaans zuur bier te pas komen en geeft bij elke stap onmiddellijk toepasbare adviezen. Brouwers van alle niveaus kunnen inspiratie opdoen in dit boek en hebben baat bij de praktische tips die gegeven worden door enkele van Amerika's bekendste brouwers van zuur bier, zoals Russian River, Jolly Pumpkin en The Lost Abbey.