Boeken wijn en biermaken

Bestel

In dit nieuwe boek van de hand van Ad Coumou, ervaren en gedegen amateur wijnmaker en likeurbereider, wordt aan de hand van diverse voorbeelden duidelijk gemaakt hoe een kwalitatief goede en harmonieuze wijn met body, een maximum aan aroma en fijne aanhoudende afdronk kan worden verkregen. Bij gebruik van de bijgeleverde spreadsheets doet de computer al het rekenwerk en zal de amateur in staat zijn een optimaal resultaat te bereiken!

Bestel

Paul Arauner
Eenvoudig doch degelijk Nederlandstalig boekje, voor beginnende wijnmakers. 71 blz.

Bestel

auteur: van Schaik
Noteer al je gegevens in dit boek en vergeet nooit meer een recept!

Bestel

De Nederlandse vertaling van het boek `Traite de Vinification´ van Marc De Brouwer.

Het meest complete boek voor de amateur wijnmaker ! Met extra hoofdstukken over cider, mede, schuimwijn, druivenwijnen, problemen en ziekten van wijnen, … Met uitgebreide index. 326 blz., A4 formaat.

Bestel

Een compleet boek voor likeurbereiders in de Nederlandse taal. De schrijver is een doorgewinterd likeurbereider. Het boek beschrijft verschillende methodes voor het extraheren van geur en smaakstoffen en beschrijft meer als 100 aromatische kruiden. Inclusief 170 recepten van allerlei likeuren.
Dit alles in een begrijpbare taal neergeschreven. 194 pag.

Bestel
auteur: Ad Coumou

Dit handige boekje bevat een schat aan overheerlijke recepten voor in totaal 150 likeuren van bloemen, kruiden, gedroogde aromaten, vruchten, noten, vlugoliën… enz. Van Poire Williams over walnoten naar allerhande ratafia’s; maar ook limoncella, koffielikeur, punches,… teveel om op te noemen. Daarnaast worden ook de basisprincipes van het likeurbereiden op eenvoudige en duidelijke wijze uitgelegd. Onmisbaar voor iedere likeurliefhebber!

Bestel

Basiswerk met een volledige en duidelijke beschrijving van het gehele destillatieproces. Uitgebreid hoofdstuk met spreadsheets om te rekenen met alcohol, om alcoholpercentages te bepalen… Met vele tientallen recepten voor likeuren. Met cd-rom!

Bestel

Auteur: Jozef Pischl

Duitstalig, met hoofdstukken over grondstoffen, de vergisting, het destilleren, de alcoholbepaling, op drinksterkte brengen, klaren en filtreren enz.. 184 bladzijden.

Ansatz-schnapse

Bestel
Walter Gaigg
Duitstalig boek met meer dan 90 recepten
voor likeuren van bloemen, kruiden, vruchten,…
Met kleurfoto’s. 132 blz.

Faites vos apéritifs, liqueur

Bestel
Chandon

Boekje met uitleg over de basistechnieken voor het bereiden van likeur en aperitief
40 pagina's, Franstalig

Bestel
Het enige duitstalige boek over de bereiding van vruchten- en bloemenwijnen.
Met duidelijke uitleg en 30 recepten. 115 pagina's
Bestel
Dit standaardwerk bevat alle informatie voor ieder die op natuurbewuste wijze vruchtenwijn wil maken.
Taal: Duits, 113 pagina's.

Succesvol wijn maken

Bestel
Antoon Balis
’Succesvol wijn maken’ vult de lacune op in de Nederlandstalige boeken voor wijnmakers, zowel voor de beginnende als de wat verder gevorderde wijnbouwer. Antoon Balis schenkt hierin klare taal; het hele wijnproces – van pluk tot wijnkelder – wordt verstaanbaar en zonder overbodige franjes en scheikundige formules uitgelegd, maar met oog voor detail en aandacht voor de moderne vinificatietechnieken. De duidelijke informatie in dit boek draagt bij tot een beter inzicht in het proces en bijgevolg tot een betere wijn. Een aanrader als je de ambitie hebt om zelf een lekker wijntje te produceren.   192 Pagina's

MET - honigweinbereitung, Karl Stuckler

Bestel
Alles over zelf mede maken zowel voor de professionele wijnmakers als voor de hobbyisten. 100 blz.
Duitstalig

Most und Apfelwein

Bestel
Karl Stuckler

Duitstalig boek specifiek over de bereiding van appelwijnen
en -sappen. Zeer compleet met speciale hoofdstukken over
klaring, enzymen, fouten en gebreken,... Zowel voor de hobbyist
als voor de professioneel geschikt. Met duidelijke instructies,
tabellen en afbeeldingen. 140 pag.

The Brewer's Handbook

Bestel
Ted Goldammer
The Brewer's Handbook is bedoeld als een introductie in het bier brouwen. U vindt er een degelijke, uitgebreide en gedetailleerde uitleg over elke stap in het brouwproces. Er wordt niet alleen informatie verstrekt voor professionele brouwerijen (en aanverwante sectoren) maar er gaat ook veel aandacht naar de noden en vragen van de hobbybrouwer en de thuisbrouwer.
Bestel
We've collected and updated the best hops information from the past 12 years of BYO and included updated charts with the specifications for 83 hop varieties and suggested substitutions for hard-to-find hops. We've also detailed hopping methods, hop growing info, hop-related build-it projects, and 36 hoppy recipes.
 • Hopping Methods for extract & all-grain brewers to get the most out of their hops
 • Comprehensive charts for selecting the best hops or a substitute for a hard-to-find variety
 • Backyard hop growing instructions

 

25 Great Homebrew Projects

Bestel

Brew Your Own Magazine – Special Issue: 25 Great Homebrew Projects
Taal: Engels
92 pagina's

De ultieme doe-het-zelfgids voor hobbybrouwers. Speciale uitgave met 25 geweldige thuisbrouwprojecten uit BYO Magazine, het beste van de voorbije 16 jaar. Voor elk project vind je hier een lijst met materialen en gereedschap, alsook gedetailleerde instructies en afbeeldingen.

25 projectplannen, waaronder:

 • systeem voor continu spoelen
 • werkbladsysteem voor graanbrouwers
 • bottelapparaat met tegendruk
 • tegenstroomwortkoeler
 • gistroerplaat

Guide to Kegging

Bestel

Brew Your Own Magazine – Special Issue: Guide to Kegging
Taal: Engels
80 pagina's

De Guide to Kegging van Brew Your Own is het perfecte naslagwerk voor al wie nog niet zo vertrouwd is met fusten of voor wie zijn bestaande systeem wil verbeteren.

 • Een tapsysteem kiezen en gebruiken.
 • Je tapinstallatie onderhouden en repareren.
 • Bouwprojecten voor de perfecte tap.
 • Upgraden voor meer tappen of stikstoftappen.

IPA Style Guide

Bestel
Brew Your Own Magazine – Special Issue: IPA Style Guide
Taal: Engels
72 pagina's

Stijlgids voor IPA: speciale uitgave voor liefhebbers van Indian Pale Ale. Met technieken, tips, stijlsuggesties en recepten voor het ontdekken van deze gevarieerde bierstijl.

De IPA Style Guide is opgebouwd rond vier stijlen: Engelse IPA, Amerikaanse IPA, Imperial of Dubbele IPA en Speciale IPA's.

Meer dan 100 volledige recepten van kopieën van commerciële IPA's die zijn ontwikkeld met de brouwer, tot gedegen en echte thuisbrouwrecepten voor IPA. Alle recepten zijn afgestemd op graan- en extractbrouwers. Zelfs de meest avontuurlijke IPA-liefhebber en -hobbybrouwer komt hier aan zijn trekken.

Guide to All-Grain Brewing

Bestel

Brew Your Own Magazine – Special Issue: Guide to All-Grain Brewing
Taal: Engels
96 pagina's

Gids voor het brouwen van volledig granenbier: een verzameling van de beste – en bijgewerkte! – informatie over graanbrouwen van bijna 20 jaar Brew Your Own in één uitgave.

 • De basis: alle basisinformatie die je moet kennen, van materiaal over ingrediënten tot technieken.
 • Technieken: perfect malen, verschillende maischevariabelen en filteren.
 • Voor gevorderden: efficiënt maischen, chemische samenstelling van water en gevorderde maischetechnieken zoals maischen in één stap, decoctie, zuren, granenmengelingen en meer.
 • Problemen oplossen: antwoorden en oplossingen vinden voor veelvoorkomende vragen en problemen bij het brouwen van granenbier.

Beginner's guide to homebrewing

Bestel

Brew Your Own Magazine – Special Issue: Beginner's guide to homebrewing + Bonus: Beginner’s guide to winemaking
Taal: Engels
39 + 40 pagina's

Droom je ervan je eerste eigen bier te brouwen? Of je nu van plan bent om te brouwen met extracten, volledig met granen of een mix ... Deze beginnersgids voor thuisbrouwen is je complete gids en brouwhulp om meteen goed van start te gaan. In de Beginner's Guide van BYO leer je aan de hand van eenvoudige instructies alle basisstappen voor het bereiden van wort. Ook thuisbrouwers met behoorlijk wat ervaring vinden ongetwijfeld erg waardevolle informatie in de Beginner's Guide.

 • Wat is brouwen?
 • Een extractbier brouwen zonder koken
 • Bottelen en fusten
 • Een extractbier met granen brouwen
 • Koken en koelen
 • Een bier met granen en extracten brouwen
 • Vergisting
 • Een volledig granenbier brouwen

30 Great Beer Styles

Bestel
Brew Your Own Magazine – Special Issue: 30 Great Beer Styles
Taal: Engels
30 pagina's

30 fantastische bierstijlen is een compilatie van 30 columns van Jamil Zainasheff, columnist van BYO en bekroond brouwer, in één grote uitgave, boordevol diepgaande kennis en expertise over het brouwen van enkele van de meest geliefde bierstijlen ter wereld, van de klassiekers tot de nieuwigheden. Een must have voor wie op zoek is naar meer dan enkel recepten en ook uitleg wil over essentiële ingrediënten en technieken. Bedoeld voor extract- en granenbrouwers.

Met onder meer: Amerikaanse Blonde Ale, Belgische Tripel, Duitse Hefeweizen, Saison enz.

250 Classic clone recipes

Bestel

Replicate your favorite commercial beers featuring the best clone recipes from the last fifteen years of BYO:

 • Intro on how to clone brew commercial beers
 • 250 Recipes provided for all-grain and extract brewers - includes 150 recipes from the now out-of-print "150 Classic Clone Recipes" plus 100 more clone recipes!
 • Cross indexed so you can easily find your favorite recipes by brewery or style
Bestel

Volledig geïllustreerde handleiding waarin elke stap van het gistkweken uitvoerig wordt belicht. Van de aanmaak van een kweekmedium, het isoleren van een eencellige gistcultuur, tot de gistpropagatie voor het brouwen. De nadruk ligt niet alleen op het correct uitvoeren van de laboratorium procedures, maar ook op de specifieke aanpassingen voor de thuisbrouwer. De instructies zijn zo helder geformuleerd dat zelfs beginners uitstekende resultaten kunnen boeken. Thuisbrouwers die de beschreven technieken en tips navolgen zullen een opmerkelijke kwaliteitsverbetering vaststellen en zelfs voor commerciële brouwerijen kan dit boek van onschatbare waarde zijn.  Taal: Engels

Bestel
Dit boek verkent de wereld van lambics, Vlaamse rode en bruine bieren, alsook vergelijkbare Amerikaanse bieren. Bierliefhebbers en brouwers vinden een gedetailleerde beschrijving van de brouw- en vergistingsmethodes die gebruikt worden om deze aromavolle bieren te brouwen. Ook het rijpen op eikenhouten vaten, het blenden en het gebruik van fruit bij spontane gisting komt aan bod. Een nieuwe wereld van smaken en geuren gaat voor u open. Taal: Engels, 315 pagina's

Farmhouse Ales

Bestel
auteur: Phil Markowski

Dit boek verschaft u een schat aan informatie over de Waalse ‘Saison’ bieren en de Franse ‘Bière de Garde’ bieren. Ook specialiteiten zoals bijvoorbeeld ‘Grisette’, ‘Bière de Mars' en ‘Bière de Noel” worden besproken. Ontdek nu hoe u deze smaakvolle, vaak kruidige en fruitige ale’s moet brouwen. Engelstalig

Brew like a monk

Bestel
auteur: Stan Hieronymus

Ontdek de rijke aroma’s van de monastieke specialiteiten. Is het mogelijk om zelf een goede trappist, abdijbier of een sterke Belgische ale te brouwen? Dit boek maakt het u perfect mogelijk en vertelt u hoe deze wereldbekende stijlen gebrouwd worden. Er wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan trappistbieren. U krijgt onmisbare informatie over gistsoorten, brouwmethodes en grondstoffen gebruikt door brouwers wereldwijd.

Designing great beers

Bestel
auteur: Ray Daniels

Dit boek mag niet ontbreken in de bibliotheek van de gevorderde thuisbrouwer. Het omvat 2 delen die u de weg wijzen in het ontwerpen van uw eigen recepten. In het eerste deel wordt besproken hoe verschillende ingrediënten u op weg kunnen helpen om uw bier naar uw smaak te brouwen. Deel 2 onderzoekt een 14-tal bierstijlen, u ontdekt hun samenstelling en welke specifieke ingrediënten en technieken gebruikt moeten worden om tot een gelijkend voorbeeld te komen.

Bierbrauen für Jedermann

Bestel
Michael Hlatky
Zeer geslaagd Duitstalig boek met waardevolle informatie voor de hobbybrouwer en een glimp naar de professionele wereld. 184 pagina’s waarvan 128 pagina’s met talrijke kleurfoto’s, schetsen en tekeningen. 16,5 x 22 cm, Hardcover.

Bierbrauen für jedermann ist nicht nur das erste, sondern das erfolgreichste Buch zu diesem Thema. Viele daran Interessierte glauben, dass das Brauen von Bier nur den Profis überlassen werden sollte. Dabei ist es ohne grossen technischen Aufwand möglich, auch zu Hause einfach gutes Bier zu brauen.
Aus dem Inhalt:
 • Bierbrauen leicht gemacht und Schritt für Schritt erklärt
 • Die neuen “Bierbraumaschinen”
 • Weizen, Alt, Pilsen, Kölsch und Märzen selbst gebraut
 • Rezepte europäischer Bierspezialitäten
 • Spezialbiere: Rauchbier, Honigbier, Steinbier, Roggenbier, Dinkelbier, Hanfbier u.v.m.

Bierbrouwen doe je zelf

Bestel
Jean-François Simard
In dit boek vindt u duidelijk uitgelegd wat u allemaal moet weten om een geslaagd eigen bier te brouwen uitgaande van moutextract of granen. Welk materiaal u best gebruikt, de keuze van ingrediënten, de brouwmethoden. Met talrijke recepten.

Bierbrouwen voor beginners

Bestel
Martin Hofhuis
In deze theoretische en praktische gids wordt stap voor stap het hele brouwproces uitgelegd.
46 blz.

Die Hefe in der Brauerei

Bestel
auteurs: Prof. Dr. G. Annemüller / Dr. H-J. Manger / Dr. Peter Lietz
Duitstalig, 424 bladzijden.

Zeer gespecialiseerd standaardwerk over gistmanagement, gistculturen en gistpropagatie in het bierproductieproces.

Heimbrauen für fortgeschrittene

Bestel
Rudolph Hagen
Prima Duitstalig boek voor graanbrouwers. Erg komplete en overzichtelijke inhoud. Door de talrijke grafieken en tabellen tevens een goed naslagwerk. Met enkele basisrecepten. 136 pag.

Technology brewing and malting

Bestel
auteur: Wolfgang Kunze
taal: Engels
blz. : 950 hardcover, gebonden.

Dit oorspronkelijke Duitstalige boek is met meer dan 40.000 verkochte exemplaren in 7 talen uitgegroeid tot een wereldwijd standaardwerk in de brouwerswereld. Nu is ook de 3de Engelstalige, volledig herziene versie leverbaar. Op 950 pagina´s wordt IEDER aspect van het brouwen, mouten, vergisten, rijpen, de grondstoffen en de gebruikte machines en technieken in de brouwerij op een duidelijke en praktische manier behandeld. Dit alles wordt verduidelijkt met meer dan 800 figuren. Onmisbaar voor iedere professionele brouwer

How to Brew

Bestel

John Palmer

een compleet boek voor het zelf brouwen van kwalitatieve bieren. Zeer geschikt voor de beginnende brouwer die simpele, betrouwbare instructies nodig heeft, maar ook voor volleerde graanbrouwers kan dit boek een betekenis hebben. Op een nauwgezette, heldere en eenvoudige wijze komen alle brouwmogelijkheden aan bod. Van ingrediënten en methodes tot recepten en materialen nodig voor het zelf brouwen van bier, “How to brew” zit boordevol nuttige informatie over brouwtechnieken en receptsamenstellingen. Een eeuwige bestseller sinds de release van de 3e editie in 2006, het is een must-have voor elke nieuwe en doorgewinterde brouwer. Engels.

Water

Bestel

Palmer-Kaminski

A Comprehensive Guide for Brewers
Auteurs: John Palmer en Colin Kaminski
Taal: Engels

Water is wellicht het meest kritieke en minst begrepen basiselement bij het brouwen van bier. Water: A Comprehensive Guide for Brewers, het derde boek in de reeks Brewing Elements van Brewers Publications, vertelt je alles wat je al wilde weten over de rol van water in het brouwproces. Je krijgt een overzicht van waterbronnen, de kwaliteit en vindplaatsen. Daarnaast leert het boek brouwers waterverslagen lezen, verschaft het inzicht in hoe water smaak geeft en in de behandeling en chemische eigenschappen van brouwwater. De gids staat ook boordevol informatie over welk water bij welk bier past, de restalkaliteit, de zuurtegraad van het mout en de maische, het proceswater tijdens het brouwen en de behandeling van afvalwater.

Malt - A Practical Guide from Field to Brewhouse

Bestel
Malt - A Practical Guide from Field to Brewhouse
Auteur: John Mallett
Taal: Engels

Brouwers noemen mout vaak de ziel van het bier. In dit vierde deel van de Brewing Elements reeks, duikt de auteur in de complexe materie van mout, een van de belangrijkste ingrediënten die vrijwel in alle bieren gebruikt worden. Je krijgt een uitgebreid overzicht van de volledige productieketen van gerst tot mout. John Mallett leidt je rond doorheen de geschiedenis en de technologie van gerst en vermouten. Vervolgens worden enzymen, de Maillardreactie en speciale mouten uitgebreid besproken. Dit vlot leesbare, Engels geschreven boek is een aanrader voor alle brouwers, ongeacht hun brouwervaring. Waardevolle lectuur voor iedereen die meer wil leren over de rol van mout als de ruggengraat van bier.

For the love of hops

Bestel
Stan Hieronymus
The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops
Auteur: Stan Hieronymus
Taal: Engels

For the Love of Hops vertelt je alles over hop, de oorsprong ervan en hoe brouwers de positieve eigenschappen ervan gebruiken in het brouwproces. De auteur, Stan Hieronymus, start met de basics van de chemische eigenschappen van hop, onderzoekt de belangrijke rol van de hoptelers en leert brouwers hoe ze de perfecte hop voor hun bier moeten kiezen. Hij levert belangrijke informatie en beschrijvingen van meer dan 100 hopvariëteiten, samen met 16 recepten van over de hele wereld, waaronder enkele van de beste ambachtelijke brouwers in Amerika. Hieronymus verkent de kwaliteit en het gebruik van hop, en wijdt een volledig hoofdstuk aan dry-hopping. Dankzij het onderzoek en de vlotte schrijfstijl van Hieronymus ontdekt de lezer de rijke geschiedenis van hop en zijn evolutie tot essentieel ingrediënt van bier.

Yeast

Bestel
White-Zainasheff
The Practical Guide to Beer Fermentation
Auteurs: Chris White en Jamil Zainasheff
Taal: Engels

Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation is een waardevolle bron voor brouwers van alle niveaus. De auteurs schrijven deskundig over de selectie en opslag van gist, hoe je een gistcultuur maakt en verwerkt en over de kunst van het spoelen en wassen van gistculturen. Het boek bevat hoofdstukken over het opzetten van een gistlaboratorium, de beginselen van het gistingsproces en hoe dat je bier beïnvloedt, aangevuld met stapsgewijze procedures, lijsten met uitrustingen en een gids om problemen op te lossen.

Verander water in bier

Bestel
Adrie Otte
Verander water in bier leert hoe je zelf thuis een lekker bier kunt brouwen. Naarmate het leerproces vordert, komt de brouwer voor vragen te staan waar de auteur in dit boek antwoorden op geeft. Het biedt de modernste inzichten in hoe je thuis het beste bier maakt. Uiteraard ontbreken goede recepten niet. 184 blz. Nederlandstalig.

Wijn, bier en champagne

Bestel
Gilbert Baetslé
Wijn, bier en champagne. Op het eerste gezicht hebben ze veel gemeen, al zijn er ook veel verschillen. In dit boek worden zowel de verschillen, als de gelijkenissen tussen wijn, bier en champagne op een wetenschappelijk onderbouwde manier belicht en vergeleken. De auteur gaat vooral dieper in op de aspecten grondstoffen, productie en vermarketing. Een leerzaam boek vol interessante weetjes en feiten, die zelfs de doorwinterde wijn-, bier- en champagnekenner verrassen.

Gilbert Baetslé is emeritus docent mouterij-, brouwerij- en fermentatietechnologie aan de Hogeschool Gent en aan de Industriële Hogeschool van het Rijk CTL. Van de hand van dezelfde auteur verscheen ‘De Praktijkbrouwer’; dit boek is ook verkrijgbaar via de site.  288 Pagina's

American Sour Beers: Innovative Techniques for Mixed Fermentations

Bestel
American Sour Beers: Innovative Techniques for Mixed Fermentations
Auteur: Michael Tonsmeire
Taal: Engels

Een van de boeiendste en meest dynamische biersegmenten van dit moment is de Amerikaanse cultuur van zuur bier brouwen. Zowel ambachtelijke brouwers als thuisbrouwers gebruiken traditionele Europese technieken om de meest karakteristieke en experimentele bierstijlen ter wereld te creëren. Dit boek beschrijft het brede scala aan processen en ingrediënten die bij de productie van Amerikaans zuur bier te pas komen en geeft bij elke stap onmiddellijk toepasbare adviezen. Brouwers van alle niveaus kunnen inspiratie opdoen in dit boek en hebben baat bij de praktische tips die gegeven worden door enkele van Amerika's bekendste brouwers van zuur bier, zoals Russian River, Jolly Pumpkin en The Lost Abbey.