Voor zetmeelbepaling, bij afgekoeld wort ! Enkele druppels aan een afzonderlijke, kleine hoeveelheid wort toevoegen. Bij een blauw, violet tot roodverkleuring is nog niet al het zetmeel omgezet. Bij geen verkleuring is al het zetmeel omgezet.
Een ideaal mengsel voor het evenwichtig bijzuren van sappen / wijnen. Bevat citroenzuur, wijnsteenzuur en appelzuur. Dosis : 10 g / 10 l verhoogt de zuurgraad met 1 g / l.
Wanneer en hoe een ontzuurder gebruiken? Ontzuren doe je het beste zo vroeg mogelijk. Neerslagkalk is de meest gebruikte ontzuurder. Bij het ontzuren ontstaat er dikwijls veel schuimvorming. Gebruik daarom een voldoende ruim vat/recipiënt. Voeg de nodige hoeveelheid ontzuurder toe aan de most, roer enkele minuten en laat even rusten. Roer dan weer en laat weer rusten. Herhaal dit enkele malen tot er geen CO2 meer gevormd wordt (geen gasgeluid). Laat alles nu 12-24 uur bezinken. Hevel de most/wijn nu over zonder de witte laag onderaan.
Speciale ontzuurder voor het ontzuren volgens de dubbelzout-methode : een gedeelte van het sap wordt volledig ontzuurd en daarna vermengd met de rest van de wijn. Door de volledige ontzuring wordt ook appelzuur neergeslagen. Gebruiksaanwijzing meegeleverd.
Samengestelde ontzuurder op basis van Calcium Carbonaat, Kaliumbicarbonaat en Kaliumtartraat. Door de samenstelling wordt de ontzuring op een meer evenwichtige wijze doorgevoerd dan bij gebruik van een enkelvoudige ontzuurder. Dit komt het smaakprofiel van de wijn ten goede.Dosis : 10 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter.
Ontzuurder op basis van Kaliumcarbonaat. Speciaal bedoeld voor ontzuren van jonge druivenwijnen. Het neerslaan van de kristallen kan meerdere dagen duren, maar kan worden versneld door de wijn af te koelen tot 4°C. Een zuurvermindering tot 3 g / liter is mogelijk zonder noemenswaardige pH-wijziging.
Dosis : 6,7 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter
Het gebruik van enzymen
Over enzymen bestaan de wildste verhalen. Daarom hier even een aantal zaken op een rijtje. Tenzij anders vermeld, zijn de vermelde doseringen bij kamertemperatuur (20°C) en met een inwerktijd van 12 uur. Iedere temperatuurverlaging van 7° kan opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. Iedere halvering van de gewenste contacttijd kan eveneens opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk. Het ene kan namelijk de werking van het andere sterk beïnvloeden, ook in negatieve zin! Voeg bv. nooit bentonieten toe als de enzymen nog in werking zijn. Laat dus minimaal 12 uur tussen de enzymentoevoeging en de bentoniet-toevoeging.
Speciaal multi-actief enzym (pectinase, arabinase en beta-glucosydase activiteit) in poedervorm voor meer aromatische wijnen en destillaten. Door de arabinase en beta-glucosydase activiteit worden aroma-componenten uit de vruchten / druiven, die aan de suikers gebonden zijn, vrijgemaakt. Dit resulteert in meer aromatische wijnen / mosten. Kan ook bij het destilleren gebruikt worden. Kan tot een licht kleurverlies leiden. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast.
Dosis : 4 - 8 g / 10 liter; bij voorkeur toe te voegen op het einde van de gisting(dichtheid 1.010 - 1.025)
Wordt gebruikt bij wijn of sap van pectinerijke vruchten. Breekt de pectine in de vruchten af, geeft zo meer sap en voorkomt troebels. Dosis : 4 - 8 ml / 10 l. Moet minimaal 24 u op 25°C inwerken.
Zelfde eigenschappen als Zymex vloeibaar. Beter bewaarbaar.Wordt gebruikt bij wijn of sap van pectinerijke vruchten. Breekt de pectine in de vruchten af, geeft zo meer sap en voorkomt troebels. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast. Dosis: 4-8 g (ml)/10 kg fruit of most bij een inwerktijd van 12 uur op 20°C.
Hooggeconcentreerd meervoudig vloeibaar enzym. Verhoogt de kleuropbrengst en de tanninevrijgave bij rode druiven. Depsidasevrij. Bij voorkeur in de koelkast bewaren. Dosis: 10 ml/100 kg most op 15°C, met een contacttijd van 1-2 uur.
Zuiver en natuurlijk enzymenpreparaat, op basis van Lysozyme, ter voorkoming van een appel-/melkzuurgisting (inhibeert melkzuurbacteriën) bij zowel rode als witte wijnen. Ook geschikt bij hogere pH-waardes. Kan gebruikt worden om de sulfietdosis bij bvb. het bottelen te verminderen.
Dosis :· om de malolactische gisting uit te stellen en daarna zelf te enten met een cultuur : 1 - 2 g / 10 liter (verlaat de malolactische gisting met 10 - 14 dagen). · om de in gang zijnde malolactische gisting te stoppen : 2 g / 10 liter. · om de malolactische gisting kompleet te vermijden : 3 - 5 g / 10 liter.
Werkwijze : oplossen in 5 x zijn gewicht handwarm water (20°C), zonder schudden, zachtjes roeren is voldoende. 1 uur laten rusten, opnieuw zachtjes roeren, toevoegen aan de most/wijn en zeer goed vermengen (ompompen). Minimaal 24 uur laten inwerken alvorens andere behandelingen (klaring, …) uit te voeren.
Speciaal gecombineerd product voor stabilisatie van wijnen na de gisting. Bevat Kaliumdisulfiet, Kaliumsorbaat en Ascorbinezuur in de ideale verhoudingen. Samengesteld product = eenvoudig in gebruik (geen afzonderlijke hoeveelheden af te wegen). Voorkomt niet alleen gisting op de fles, maar biedt eveneens bescherming tegen oxidatie en bescherming tegen kaam. Het product kan tijdens de stockage wat vergelen en korrelig worden, maar dit heeft geen nadelig effect op de uitwerking van het product.
Dosis : 5 g / 10 liter wijn, op voorhand oplossen in een weinig vloeistof en daarna goed mengen met de wijn.
Vloeibare oplossing van silicaten voor de behandeling van wijnen met bockser- of mercaptaangeur (H2S of rotte eieren geur).
Dosis : 5 - 15 ml / 10 liter wijn. Toevoegen en 1 - 2 dagen laten reageren, dagelijks meerdere malen omroeren. Daarna eventueel behandelen met een klaringsmiddel en de wijn zeker filtreren.
Dosis : 0,5 - 2 g / 10 liter, sterk roerend oplossen in 10 x zijn volume water en dan onder grondig mengen toevoegen aan de te behandelen wijn. Overhevelen na 2 à 3 dagen.
Samengesteld poeder op basis van kaliumcaseïnaat, PVPP en silicaten voor harmonisatie van wijnen en correctie van smaakafwijkingen bij UTA-tonen, off-flavours, geoxideerde wijnen, …
Dosis : 5 - 60 g / 100 liter
Speciale adsorberende mineralen voor de boeketharmonisering van op drinksterkte gebrachte likeuren. Verwijdert de "rauwe" aroma's van pas gedistilleerde alcohol. Voldoende voor 10 - 20 l. likeur.
GEBRUIKToevoegen aan de likeur/alcohol en lichtjes roeren. 1 - 3 dagen laten inwerken en tussentijds degusteren om te zien of het gewenste resultaat is bekomen. Daarna eenvoudigweg afhevelen. ALCOPUR is volledig ONoplosbaar en laat zich dus gemakkelijk verwijderen
Kan 2 uur voor het gebruik van andere klaringsmiddelen toegevoegd worden. De PVPP zakt dan samen met het klaringsmiddel uit. Bij enkel PVPP-gebruik na 1 dag filtreren.
Helpt bij het neerslaan van eiwitten in het wort (de zogenaamde `hot-break´ en `cold-break´). Voeg toe op het einde van het hopkoken.
Dosis: 5 g / 25 l wort
Dosis : 25 g / l.
Poeder. Bevordert de schuimkraag van uw bier. Toevoegen vlak voor het bottelen. Dosis: 4 - 8 g / 10 l.
Een speciale hydroliseerbare tannine bedoeld voor het behouden van de troebel in witbieren en Hefeweizen. Door het hoog moleculair gewicht bevordert Tanal A het in suspensie blijven van de gist en colloïden. Dosering/gebruik: 4 g/hl, laten hydrateren in voldoende ontlucht water of gecarboniseerd bier. Het mengsel toevoegen aan de totale hoeveelheid volledig uitgegegist bier en grondig mengen. De reactie vindt onmiddellijk plaats.
AnGus is een poeder dat oxaalzuur in het bierwort neerslaat en tegelijk het eiwitgehalte in het stamwort vermindert, waardoor ‘gushing’ wordt voorkomen. Door dit poeder aan een volledige ketel wort toe te voegen, wordt het oxaalzuur tijdens het kookproces gebonden en wordt het gevormde calciumoxalaat vervolgens, samen met het gecoaguleerde eitwit dat later in de whirlpool wordt gevormd, bijna volledig gescheiden. Eiwitten die de bindingscapaciteit van CO2 verlagen, worden ook verminderd. Na voltooiing van de reactie blijft er een stabiele calciumoxalaatverhouding in het wort. Het product is een perfect alternatief voor calciumchloride en calciumsulfaat, producten die gewoonlijk worden gebruikt bij de bereiding van brouwwater. Door gespecialiseerde laboratoria getest op zuiverheid en kwaliteit. Dosering20-60 g per hl wort is aanbevolen, in functie van de potentiële kans op ‘gushing’.