Klaringsmiddelen, smaakverbetering

Ingredienten voor Wijn en Bier.
Klaringsmiddelen, smaakverbetering en kleurcorrectie

 

Hoe weet ik welk klaringsmiddel te gebruiken?
Eén van de gemakkelijkste en nog steeds één van de beste methodes is “trial and error”: neem van de te klaren wijn meerdere stalen en doe deze in proefbuisjes. Voeg aan ieder proefbuisje enkele ml of grammen van een ander klaringsmiddel toe. Ook een proefbuisje wijn/sap met pecto-enzym en een ander met alfa-amylase (bij zetmeelrijke vruchten) zijn nuttig. Laat enkele uren uitklaren en u ziet direct welk klaringsmiddel het beste resultaat geeft!

Bentoniet, 1kg

Bestel
Bentonietkorrels van speciale kwaliteit voor wijn, met een groot opslorpend vermogen. Ook voor voorklaring van wijnen en sappen (most).
Dosis : 1 - 2 g / l, gedurende 1 nacht laten weken in 10 x zijn volume water. Daarna pas toevoegen.

Hoe een bentoniet toevoegen?
Om de werking te maximaliseren moeten bentonieten altijd voorweken: los de benodigde hoeveelheid bentoniet al zacht roerend op in 3 à 5 maal zijn volume water. Laat nu 6-12 uur zwellen! Giet het overtollige water weg en leng opnieuw even aan met een weinig te klaren wijn. Goed roeren en tenslotte de bentoniet-oplossing goed vermengen met de gehele hoeveelheid te klaren most/wijn.

Bentotest-set kompleet met koffer

Bestel
Bentotest® - ontwikkeld door Dr L. Jakob - is dè referentie voor een eenvoudige snelmethode om thermolabiele eiwitten vast te stellen. Bentotest wordt gebruikt voor het bepalen van de benodigde hoeveelheid Bentoniet voor het klaren van wijnen en sappen.
Deze set - verpakt in een praktische plastic koffer – bevat:
  • 2 Bentotest kolven
  • 3 Erlenmeyers
  • 3 plastic trechters
  • 1 plastic maatbeker
  • 1 pipet
  • 100 vouwfilters
  • 250 ml Bentotest oplossing (kleurloos) voor witte wijn
  • 250 ml CA-bentoniet-mengeling

Most-Rein ijzerarm Erbslöh, 5 kg

Bestel
 
Gecombineerd product voor voorklaring op basis van bentoniet, gelatine en actieve kool voor een eliminatie van pesticiden en andere storende stoffen (UTA-tonen) in de most. Verhindert eventueel later optredende "off-flavours", zoals Bocksergeur.

Dosis: 100 g / 100 liter most, toevoegen aan 3 - 5 x zijn volume water. Na een korte zwelperiode, toevoegen aan de most en goed mengen ! De neergeslagen most-rein kan naar keuze voor of na de alcoholische gisting verwijderd worden.

Nacalit Erbslöh, 1kg

Bestel

Een ijzerarm natrium-calciumbentoniet voor eiwitstabilisatie, tanninevermindering en klaring. Speciaal geschikt voor wijnen of mosten met een hoge pH-waarde en lage zuurgraad. Ook geschikt voor de voorklaring of na de pulpgisting omdat Nacalit flokkuleert.

Dosis : 50 - 100 g / 100 l wijn.

Seporit Erbsloh 5 kg

Bestel

Bentonietgranulaat speciaal voor voorklaring van most : eiwitstabilisatie, tannine-vermindering en eliminatie van gistings-inhibitoren (bvb. bij botrytis aantasting). Kan naar keuze verwijderd worden voor of na de gisting.

Dosis : 100 - 200 g / 100 liter.

Klarvit VINOFERM voor 110-220 liter

Bestel

Het universele en bliksemsnelle klaringsmiddel, met 2 componenten (kieselsol, gelatine), voor wijn, bier en sappen! Klaring in 6 - 24 uur. Geeft een vaste droesem.

Inhoud : 2 x 50 ml, voldoende voor 110 - 220 l drank.

Gelamost vinoferm 250 ml

Bestel
 

GELAMOST VINOFERM
(= mostgelatine Erbslöh)
Vloeibaar gelatine/caseïne derivaat voor de voorklaring van druivenmost ter vermindering van polyphenolen en catechines. Toe te voegen bij voorkeur tijdens of vlak na het druivenkneuzen.

Dosis : 50 - 200 ml / 100 kg most

Gelatine 20% VINOFERM 1liter

Bestel

Speciaal voor klaring van wijnen, sappen, ... Bij voorkeur te gebruiken in combinatie met kieselsol (1 ml kieselsol + 1 ml gelatine, afzonderlijk toevoegen !). Geeft snel resultaat en weinig neerslag. Veel makkelijker in gebruik dan de poedervorm !

Dosis : 2,5 - 5 ml / 10 l.

Hausenpaste Erbslöh 1 kg vloeibaar

Bestel
Universeel inzetbaar en natuurlijk klaringsmiddel voor wijn, sap en bier. Zeer geschikt voor klaring bij koude temperaturen.
Dosis: 2-5 ml/10 l.

Kiezelsol VINOFERM 250 ml

Bestel
Speciaal voor klaring van wijn, sappen, ... Wordt meestal gebruikt in combinatie met vloeibare gelatine (1 ml kieselsol + 1 ml gelatine, afzonderlijk toevoegen !) en geeft dan een snelle werking met weinig neerslag.
Dosis : 2,5 - 5 ml / 10 l.

Mostogel erbsloh 1 kg vloeibaar

Bestel
Vloeibare combinatie van gelatine en PVPP voor het voorklaren van de most ter vermindering van polyphenolen en catechines. Dit zorgt voor zuiverdere wijnen, vermindert de kans op UTA (untypische alterungsnote) en bevordert het klaren achteraf.

Dosis: 50 - 200 ml / 100 kg most, toe te voegen bij voorkeur tijdens of vlak na het druivenkneuzen. Slaat na 2 - 6 uur neer

CompactLees Erbsloh 1 kg vloeibaar

Bestel
 

Speciaal product voor de schuimwijnbereiding, ter verbetering van de sedimentatie van gisten bij de flesvergisting. Belet dat de gist aan de flessenwand "plakt" en zorgt voor een grondige klaring na de vergisting. Vergemakkelijk het degorgeren.Wordt toegevoegd net voor het bottelen.

Dosis : 50 - 70 ml / 100 liter wijn.

Tannine VINOFERM Tannoblanc 100 gram

Bestel

Voorheen tannogal
Samengesteld tannine, vooral geschikt voor witte wijnen. Heeft zeer goede anti-oxiderende en bouquet-verbeterende eigenschappen. Heeft ook een licht-klarende werking.

Dosis : 0.5 - 1 g / 10 liter.

Tannine VINOFERM Tannorouge 100 gram

Bestel
Tannine getrokken uit de tamme kastanje. Vooral gebruikt bij rode wijnen. Heeft naast een bouquet-verbeterende werking ook een stabiliserende werking op de anthocyanen (rode kleurstof). Bij voorkeur toevoegen aan het begin van de gisting.
Dosis: 1-3 g/10 liter.

Tannivin Superb Erbsloh (Tannine), 100 gram

Bestel
Speciaal behandelde tannine uit eikenhout voor een verbetering van het bouquet en body van wijnen. Heeft een harmoniserend en kleurstabiliserend effect zonder de bitterheid te verhogen. Hogere dosissen zijn daardoor mogelijk. Kan toegevoegd worden vanaf de eerste overheveling.

Vislijm VINOFERM 250 ml

Bestel
 

Universeel inzetbaar en natuurlijk klaringsmiddel voor wijn, sap en bier. Zeer geschikt voor klaring bij koude temperaturen.

Dosis : 2 - 5 ml / 10 l.

Eikenhouten chips van Amerikaanse Eik, 250 gram

Bestel

Laat uw wijn of bier rijpen "op eik" zonder een eiken vat! Het kan, dankzij eikenhouten chips met gecontroleerde en gegarandeerde kwaliteit en toasting. Véél voordeliger dan eikenhouten vaten! 
Naast de bekende Franse eik chips, die eerder kruidige smaaktoetsen aan uw wijn geven, bieden wij nu ook de Amerikaanse eik chips aan, voor subtiele vanille-aroma's. Medium getoaste chips kunnen amandel- en karamelaroma's aan uw wijn geven en worden vooral gebruikt bij lichtere wijnen. Heavy getoaste chips geven meer noten- en roost-aroma's en worden bij voorkeur aan vollere en zwaardere wijnen toegevoegd.

Dosis: 5-30 g / 10 l wijn. Contacttijd: enkele dagen tot 3 maanden.
Kan zowel aan de most als aan wijn of bier toegevoegd worden.

Eikenhouten chips van Franse Eik, 250 gram

Bestel
 
Gegarandeerde kwaliteit en toasting van franse eik.

Dosis: 5-30 g / 10 l wijn, contacttijd: enkele dagen tot 3 maanden.
Kan zowel aan de most als aan wijn of bier toegevoegd worden.

Eik chips Sherry en Whisky, 250 gram

Bestel
Voor het eerst en exclusief bij Brouwland te verkrijgen: chips van originele gebruikte Sherry Oloroso vaten en van gebruikte Whisky vaten. Geef uw wijn, bier of likeur op eenvoudige wijze een onnavolgbaar aroma! Gebruik deze chips op dezelfde wijze als de klassieke eikenchips: enkele weken tijdens het vergisten/rijpen met wijn, bier of likeur in contact laten, regelmatig proeven om de smaakevolutie te volgen en daarna vooral heerlijk genieten.
Vacuüm verpakt voor maximaal behoud van het aroma.

Gebruiksadvies: ontsmet de eik chips voor gebruik: brand ¼ zwavelwiek in een gesloten recipiënt met de chips erin en laat 15 minuten inwerken.

OAK-a-VIN Vinoferm 100 ml

Bestel

Natuurlijk eikextract van uitzonderlijke kwaliteit, afkomstig uit de Franse Limousin. Verandert de wijn in enkele dagen, zoals in een houten vat, na jaren.

Dosis: 

  • voor witte wijn 2 ml / l;
  • voor rode wijn 4 ml / l;
  • whisky, cognac en sherry tot 12 ml / l.

Mostfein VINOFERM 250 ml

Bestel
Natuurlijk, bijgezoet, concentraat van o.a. dadels. Smaakverbeterend, verhoogt zuurtegraad en zoetheid zonder hergistingsgevaar.

kandijstroop vloeibaar donker 250 ml (=325 g)

Bestel

Donker. Opgeloste kandijsuiker. Ideaal om aan wijnen of bieren toe te voegen. Gemakkelijk te doseren en te mengen. 180 - 220 EBC.

Kandijsuiker wit brokken

Bestel

De originele kandijsuiker zoals gebruikt door vele Belgische brouwerijen. Geeft een onnavolgbare smaak aan uw bier ! Ook zeer geschikt voor toevoeging aan wijnen, likeuren, patisserie of voor het maken van uw eigen vliersiroop. Leverbaar in witte en bruine brokken en in siroop

Kandijsuiker bruin, brokken

Bestel

De originele kandijsuiker zoals gebruikt door vele Belgische brouwerijen. Geeft een onnavolgbare smaak aan uw bier ! Ook zeer geschikt voor toevoeging aan wijnen, likeuren, patisserie of voor het maken van uw eigen vliersiroop. Leverbaar in witte en bruine brokken en in siroop

Rietsuiker, 1kg

Bestel

Geeft aan bier en wijn een speciale smaak.

Sorbietsuiker vloeibaar 70%

Bestel
De ideale bijzoeter voor uitgegiste wijnen. Niet vergistbaar. Gemakkelijk in gebruik, gezien de oplossing.

Mag niet in commerciële wijnen gebruikt worden!

Beerkit enhancer Muntons 1 kg

Bestel

Verhoogt de body en verbetert  smaak en schuimkraag van uw bier. Vervang de suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid beerkit-enhancer.

Samenstelling: 50% glucose, 50% moutextract.

Clarimalt Brewferm, 1 Liter

Bestel

100 % natuurlijk extract van gebrande mout (black malt). Verhoogt kleur, smaak en aroma en vergroot het mond-gevoel van bieren… ideaal om na het brouwen en zelfs na de vergisting uw donkere bieren nog verder op punt te stellen en bij te sturen. Kleurindicatie: 9000 EBC.

Granucol GE actieve kool, 1kg

Bestel
Aktieve plantaardige kool in granulaatvorm, speciale kwaliteit voor wijn, ontgeurder.
  • Neemt de slechte smaak (vb. schimmelsmaak) weg, maar niet de kleur.
  • Sterk opslorpend vermogen en makkelijk te verwijderen, dankzij de speciale granulaatvorm.

Dosis : 3 - 10 g / 10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 dag verwijderen door overhevelen / filtreren.

Granucol FA actieve kool 1kg

Bestel
 

Actieve plantaardige kool in granulaatvorm, speciale kwaliteit voor wijn, om te ontkleuren of om de kleur te verbeteren. Beïnvloedt de smaak niet. Kan dadelijk aan de wijn toegevoegd worden en is makkelijk te verwijderen, dankzij de speciale granulaatvorm. Dosis: 1-3 g/10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 dag verwijderen door overhevelen/filtreren.

Gerbinol Super, 100 gram

Bestel
Samengesteld product op basis van vislijm, melkeiwit en gelatine ter vermindering of verwijdering van bitterstoffen en off-flavours, zoals afkomstig van oxidatie, te hard behandelde of uitgeperste vruchten/druiven of foutjes in de vergisting. Bij sterke smaakafwijkingen of fouten kan een combinatie met Granucol gebruikt worden. Eerst met Granucol behandelen en 1 à 2 uur later met Gerbinol Super. Kan bij lage dosis ook gebruikt worden voor het "afronden" van droge wijnen.

Dosis : 0,5 - 2 g / 10 liter, sterk roerend oplossen in 10 x zijn volume water en dan onder grondig mengen toevoegen aan de te behandelen wijn. Overhevelen na 2 à 3 dagen.

Ferroplex Erbsloh 1 kg

Bestel
 
Gecombineerd product op basis van Arabische gom en Citroenzuur ter voorkoming van metaaltroebel bij wijnen

Stabiverek (Hydrogum) Erbsloh 1 kg

Bestel
Vloeibaar; samengesteld uit hoogwaardige geselecteerde Arabische gom. Natuurlijk product gewonnen uit het sap van de Acacia senegal. Neutrale geur, gestabiliseerd met SO2 en citroenzuur.

Gebruik:
Verhindert de vertroebeling door metalen zoals koper en ijzer. Vertraagt kristalvorming. Geeft wijn een voller mondgevoel. Zorgt voor kleurstabilisering bij rode en roséwijnen.

Dosis:
40-150 ml/100 l; afhankelijk van het wijntype

 

Biersol, 250ml

Bestel
Speciale kieselsol ter bevordering van het neerslaan van troebelveroorzakende eiwitten in bierwort (de zogenaamde hot trub). Dosering : 3 – 5 ml / 10 liter, toe te voegen op het einde van het kookproces. Kan ook als klaringsmiddel gebruikt worden in jongbier. Vorstvrij bewaren !

Amoretti artisan natural flavors

Bestel
Amoretti zorgt met zijn geconcentreerde smaakpasta's voor een ware revolutie in craft bier. Het was nog nooit zo eenvoudig en smaakvol om je ambachtelijke creaties op smaak te brengen. Stap mee in dit avontuur en creëer je favoriete gearomatiseerde bieren.

Eindelijk een houdbaar (ook ná opening), natuurlijk alternatief voor vers fruit en puree. Deze geconcentreerde smaakpasta's werken ook uitstekend in wijn, roomijs, sorbet, taarten, gebak, yoghurt … kortom in al je creaties. De artisanale smaken zijn gebruiksklaar en sterk geconcentreerd, dus je hebt er weinig van nodig.

  • natuurlijke smaak en kleur
  • geen bewaarmiddelen en geen kunstmatige zoetstoffen
  • zuinig in gebruik, altijd beschikbaar en lang houdbaar
  • consistent in smaak
  • gemakkelijk in gebruik
  • geen vermindering van bier
  • Ook bruikbaar in desserts, taarten enz.

Hoe te gebruiken tijdens het brouwproces?

Voeg Amoretti Artisan Natural Flavors toe tegen het einde van de vergisting. Laat het brouwsel daarna nog verder uitgisten en rusten. Dan pas bottelen of keggen.

Gebruiksconcentratie in wort: 0,5-1% van het gewicht; bv. voor 20 l wort moet je rekenen op een gemiddelde dosis van 115 g.

Door gebruik te maken van natuurlijke smaken en kleuren, zijn de Amoretti-producten houdbaar en bestand tegen warmte. Bovendien zijn er geen extra handelingen nodig zoals bevriezen, ontdooien of reduceren en bespaar je zo op operationele kosten.