Andere hulpstoffen wijn en bier

Jodiumtinctuur voor zetmeelbepaling 30ml

Bestel
 

Voor zetmeelbepaling, bij afgekoeld wort ! Enkele druppels aan een afzonderlijke, kleine hoeveelheid wort toevoegen. Bij een blauw, violet tot roodverkleuring is nog niet al het zetmeel omgezet. Bij geen verkleuring is al het zetmeel omgezet.

gemengde zuren VINOFERM mixacid 250 gram

Bestel

Een ideaal mengsel voor het evenwichtig bijzuren van sappen / wijnen. Bevat citroenzuur, wijnsteenzuur en appelzuur.
Dosis : 10 g / 10 l verhoogt de zuurgraad met 1 g / l.

 

Wanneer en hoe een ontzuurder gebruiken?
Ontzuren doe je het beste zo vroeg mogelijk. Neerslagkalk is de meest gebruikte ontzuurder. Bij het ontzuren ontstaat er dikwijls veel schuimvorming. Gebruik daarom een voldoende ruim vat/recipiënt. Voeg de nodige hoeveelheid ontzuurder toe aan de most, roer enkele minuten en laat even rusten. Roer dan weer en laat weer rusten. Herhaal dit enkele malen tot er geen CO2 meer gevormd wordt (geen gasgeluid). Laat alles nu 12-24 uur bezinken. Hevel de most/wijn nu over zonder de witte laag onderaan.

Acidex VINOFERM 250 gram

Bestel

Speciale ontzuurder voor het ontzuren volgens de dubbelzout-methode : een gedeelte van het sap wordt volledig ontzuurd en daarna vermengd met de rest van de wijn. Door de volledige ontzuring wordt ook appelzuur neergeslagen. Gebruiksaanwijzing meegeleverd.

Ontzuurder FBN Vinoferm 250 gram

Bestel
 

Samengestelde ontzuurder op basis van Calcium Carbonaat, Kaliumbicarbonaat en Kaliumtartraat. Door de samenstelling wordt de ontzuring op een meer evenwichtige wijze doorgevoerd dan bij gebruik van een enkelvoudige ontzuurder. Dit komt het smaakprofiel van de wijn ten goede.
Dosis : 10 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter.

Kalinat erbsloh 1 kg

Bestel

Ontzuurder op basis van Kaliumcarbonaat. Speciaal bedoeld voor ontzuren van jonge druivenwijnen. Het neerslaan van de kristallen kan meerdere dagen duren, maar kan worden versneld door de wijn af te koelen tot 4°C. Een zuurvermindering tot 3 g / liter is mogelijk zonder noemenswaardige pH-wijziging.

Dosis : 6,7 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter

Neo-anticid Erbslöh 5 kg

Bestel
Speciale ontzuurder voor het ontzuren volgens de dubbel-zoutmethode. Door het volledig ontzuren van een gedeelte van de most wordt zowel het appelzuur als het wijnsteenzuur verminderd. Zeer geschikt voor most van onrijp fruit met een hoog appelzuur gehalte.
 

Het gebruik van enzymen

Over enzymen bestaan de wildste verhalen. Daarom hier even een aantal zaken op een rijtje. Tenzij anders vermeld, zijn de vermelde doseringen bij kamertemperatuur (20°C) en met een inwerktijd van 12 uur. Iedere temperatuurverlaging van 7° kan opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. Iedere halvering van de gewenste contacttijd kan eveneens opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk. Het ene kan namelijk de werking van het andere sterk beïnvloeden, ook in negatieve zin! Voeg bv. nooit bentonieten toe als de enzymen nog in werking zijn. Laat dus minimaal 12 uur tussen de enzymentoevoeging en de bentoniet-toevoeging.

Enzyme VINOFERM zymex Aroma 100 gram

Bestel
 

Speciaal multi-actief enzym (pectinase, arabinase en beta-glucosydase activiteit) in poedervorm voor meer aromatische wijnen en destillaten. Door de arabinase en beta-glucosydase activiteit worden aroma-componenten uit de vruchten / druiven, die aan de suikers gebonden zijn, vrijgemaakt. Dit resulteert in meer aromatische wijnen / mosten. Kan ook bij het destilleren gebruikt worden. Kan tot een licht kleurverlies leiden. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast.

Dosis : 4 - 8 g / 10 liter; bij voorkeur toe te voegen op het einde van de gisting(dichtheid 1.010 - 1.025)

Pecto-enzyme VINOFERM zymex 250 ml

Bestel

Wordt gebruikt bij wijn of sap van pectinerijke vruchten. Breekt de pectine in de vruchten af, geeft zo meer sap en voorkomt troebels.
Dosis : 4 - 8 ml / 10 l. Moet minimaal 24 u op 25°C inwerken.

Pecto-enzyme VINOFERM zymex Poeder 250 gram

Bestel
 

Zelfde eigenschappen als Zymex vloeibaar. Beter bewaarbaar.
Wordt gebruikt bij wijn of sap van pectinerijke vruchten. Breekt de pectine in de vruchten af, geeft zo meer sap en voorkomt troebels. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast.
Dosis: 4-8 g (ml)/10 kg fruit of most bij een inwerktijd van 12 uur op 20°C.

Enzyme VINOFERM Zymex 4000 100 ml

Bestel
Hooggeconcentreerd enkelvoudig vloeibaar enzym voor pectineafbraak. Kan de perstijd tot 50% verkorten en de sapopbrengst tot 10% verhogen. Bij voorkeur in de koelkast te bewaren. Inhoud: 100 ml. Dosis: 10 ml/100 kg most op 15°C met een contacttijd van 1-2 uur.

Enzyme VINOFERM Zymex Mash 100 ml

Bestel
Hooggeconcentreerd meervoudig vloeibaar enzym, speciaal ontwikkeld voor de maceratie van witte wijnen. Door de gecombineerde pectinase- activiteit worden ook de moeilijk afbreekbare pectines gesplitst. Door de proteïnase-activiteit worden de colloïdale stoffen goed afgebroken terwijl de beta-glucosidase activiteit dan weer de gebonden aromacomponenten bevrijdt, wat de variëteits-specifieke aroma’s in uw wijnen ten goede komt. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast. Inhoud: 100 ml. Dosis: 1-4 ml /100 kg most op 15°C met een contacttijd van minimaal 2-6 uren.

Trenolin Rouge DF Erbsloh 100 ml

Bestel

Hooggeconcentreerd meervoudig vloeibaar enzym. Verhoogt de kleuropbrengst en de tanninevrijgave bij rode druiven. Depsidasevrij. Bij voorkeur in de koelkast bewaren.
Dosis: 10 ml/100 kg most op 15°C, met een contacttijd van 1-2 uur.

Fructamyl FCT Erbslöh 1 liter

Bestel
Hooggeconcentreerd vloeibaar amylase-enzym, speciaal voor de vruchtensapindustrie. Breekt op lage temperaturen het opgeloste zetmeel af. Bij voorkeur in de koelkast bewaren. Inhoud: 1 l. Dosis: 5-50 ml/1000 liter sap op 20°C, met een contacttijd van 2-4 uur.

Trenolin Frio Erbsloh, 100 ml

Bestel
Trenolin Frio ERBSLOH
Hooggeconcentreerd en uiterst actief vloeibaar pectinase, speciaal ontwikkeld voor de koud-maceratie van vruchtensappen/mosten. Werkt reeds vanaf 5 °C! Zeer snelle werking: 100% pectineafbraak in 75 min. bij 8 °C! Verbetert de persbaarheid van pectinerijke vruchten aanzienlijk, ondersteunt de kleurextractie bij maceration-carbonique en pulpgisting, versnelt de most-voorklaring. Richtdosering: 2–4 ml/100 kg bij een temp. van 10°C en reactietijd van 1–2 uur.

Fructamyl FCT, Erbsloh, 1 Liter

Bestel
Hooggeconcentreerd vloeibaar amylase-enzym, speciaal voor de vruchtensapindustrie. Breekt op lage temperaturen het opgeloste zetmeel af. Bij voorkeur in de koelkast bewaren. Inhoud: 1 l. Dosis: 5-50 ml/1000 liter sap op 20°C, met een contacttijd van 2-4 uur.

Lallzyme Cuvee Blanc, 100 gram

Bestel
Maceratie-enzym voor schilweking witte druiven. LALLZYME® Cuvée Blanc™ werd door Lallemand ontwikkeld voor schilweking van witte druiven om witte wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen, rijk van smaak en met een intens mondgevoel, een verbeterde structuur en aromatische complexiteit. Cuvée Blanc™ is een zeer specifieke mengeling van geconcentreerd pectinase met complementaire glucosidase-activiteit. Het enzym is zwak macererend (cellulase, hemicellulase) en zorgt bijgevolg voor een zachte sapextractie en een snelle uitklaring na het persen. Cuvée Blanc™ wordt met succes gebruikt in verschillende wijnregio's over de hele wereld, voornamelijk sauvignon blanc, chardonnay en sémillon. Beschikbaar in wateroplosbare kristallijne vorm, wordt toegevoegd aan witte druiven bij het kneuzen naar verhouding 20g/ ton druiven.

Dosis: 2 g/hl.

Lallzyme Cuvee Rouge, 100 gram

Bestel
Enzym voor koude maceratie rode druiven.LALLZYME® Cuvée Rouge™ is een nieuw enzymatisch preparaat dat een optimaal evenwicht biedt tussen pectinasen en andere nevenactiviteiten voor de prefermentatieve maceratie bij rodewijnbereiding. Het preparaat verbetert de extractie van aromatische precursoren en polysachariden uit de bessen-/druivenschillen. Het moet worden toegevoegd aan het begin van de maceratie (koude inweek) voor optimale extractie van variëteitgebonden aromatische bestanddelen. Dit is een nieuw hulpmiddel voor de bereiding van premiumwijnen op basis van rode vruchten. Dosering:
Schil pre-fermentatieve maceratie: 2-3 g/100 kg op 15-25°C/2-6 dagen
Schil koude inweking: 2-3 g/100 kg op < 12°C/2-6 dagen

Sorben VINOFERM 100 ml

Bestel
Conserveringsvloeistof voor het bewaren van vers geperste sappen en zure groenten (augurken, ...). Bevat kaliumsorbaat en natriumbenzoaat. Dosis : 3 ml / kg fruit (of liter sap).

Stabivit VINOFERM 100 gram

Bestel
 

Speciaal gecombineerd product voor stabilisatie van wijnen na de gisting. Bevat Kaliumdisulfiet, Kaliumsorbaat en Ascorbinezuur in de ideale verhoudingen. Samengesteld product = eenvoudig in gebruik (geen afzonderlijke hoeveelheden af te wegen). Voorkomt niet alleen gisting op de fles, maar biedt eveneens bescherming tegen oxidatie en bescherming tegen kaam. Het product kan tijdens de stockage wat vergelen en korrelig worden, maar dit heeft geen nadelig effect op de uitwerking van het product.

Dosis : 5 g / 10 liter wijn, op voorhand oplossen in een weinig vloeistof en daarna goed mengen met de wijn.

Erbslöh vloeibaar sulfiet P18, 5 kg

Bestel
Het nieuwe topproduct van La Littorale:
Solution sulfureuse P18, sulfiet in vloeibare vorm.

  • Gemakkelijk te doseren : 5,5 ml/100 l geeft 10 mg/l SO2
  • Eenvoudiger te bewaren dan sulfiet in poedervorm
  • Verkrijgbaar in kunststof jerrycan van 5 kg
Zwaveldioxide (SO2) is een belangrijk instrument voor de remming van ongewenste micro-organismen in druivenmost en voor de stabilisatie van wijn. Het gebruik van SO2 is gelimiteerd, respecteer de nationale wetgeving.

Gerbinol SUPER 100 gram

Bestel
 
Samengesteld product op basis van vislijm, melkeiwit en gelatine ter vermindering of verwijdering van bitterstoffen en off-flavours, zoals afkomstig van oxidatie, te hard behandelde of uitgeperste vruchten/druiven of foutjes in de vergisting. Bij sterke smaakafwijkingen of fouten kan een combinatie met Granucol gebruikt worden. Eerst met Granucol behandelen en 1 à 2 uur later met Gerbinol Super. Kan bij lage dosis ook gebruikt worden voor het "afronden" van droge wijnen.

Dosis : 0,5 - 2 g / 10 liter, sterk roerend oplossen in 10 x zijn volume water en dan onder grondig mengen toevoegen aan de te behandelen wijn. Overhevelen na 2 à 3 dagen.

Sensovin erbsloh 1 kg

Bestel
 

Samengesteld poeder op basis van kaliumcaseïnaat, PVPP en silicaten voor harmonisatie van wijnen en correctie van smaakafwijkingen bij UTA-tonen, off-flavours, geoxideerde wijnen, …

Dosis : 5 - 60 g / 100 liter

ALCOPUR alcoferm 5 gram

Bestel

Speciale adsorberende mineralen voor de boeketharmonisering van op drinksterkte gebrachte likeuren. Verwijdert de "rauwe" aroma's van pas gedistilleerde alcohol. Voldoende voor 10 - 20 l. likeur.

GEBRUIK
Toevoegen aan de likeur/alcohol en lichtjes roeren. 1 - 3 dagen laten inwerken en tussentijds degusteren om te zien of het gewenste resultaat is bekomen. Daarna eenvoudigweg afhevelen. ALCOPUR is volledig ONoplosbaar en laat zich dus gemakkelijk verwijderen

Schuimstop VINOFERM 100 ml

Bestel
 
Schuimstop VINOFERM
Product op basis van siliconen. Belet schuimvorming bij het destilleren. Volledig reukloos, smaakloos en geheel neutraal.

Antikaam tabletten VINOFERM 12 stuks

Bestel
0060202
Bovendrijvende tabletten die de lucht boven de wijn ontsmetten. Tegen kaam en andere ziekten, zoals azijnsteek, en voor het bewaren van wijn in niet volledig gevulde flessen.Dosis : 1 tablet / 25 l, iedere 3 weken vervangen

Oenologische olie VINOFERM 1 Liter

Bestel
 
Oenologische olie VINOFERM
Vormt een beschermende laag en beschermt de wijn tegen kaam en oxidatie. Ontgeurt (schimmel). Laat onvolledig gevulde recipiënten toe (aftappen bij grote flessen), door een laag van ongeveer 1 cm op de wijn te gieten (vermengt zich NIET met de wijn !). Ook geschikt voor het smeren van apparaten in de wijnbereiding.

Polyclar V Erbsloh, 1 kg

Bestel
Zuiver PVPP voor de behandeling van wijn of bier. PVPP is een onoplosbare stof die door zijn speciale oppervlaktestructuur een groot absorptievermogen heeft. Door toevoeging van PVPP aan de wijn worden de polyphenolen vermindert zonder de structuur van de wijn nadelig te beïnvloeden. Dit resulteert in stabielere wijnen die langer beschermd zijn tegen oxidatie en hun lichte kleur en frisheid langer behouden. Door toepassing van PVPP kan de hoeveelheid te gebruiken SO2 verminderd worden. Mag niet voor BIO wijnen gebruikt worden. Dosis:
  • 15-40 g/100 l voor normale behandelingen.
  • 30-70 g/100 l voor wijnen rijk aan bitterstoffen.

Kan 2 uur voor het gebruik van andere klaringsmiddelen toegevoegd worden. De PVPP zakt dan samen met het klaringsmiddel uit. Bij enkel PVPP-gebruik na 1 dag filtreren.

Iers mos gesneden (carrageen) 250 gram

Bestel

Helpt bij het neerslaan van eiwitten in het wort (de zogenaamde `hot-break´ en `cold-break´). Voeg toe op het einde van het hopkoken.

Dosis: 5 g / 25 l wort

Pectitest Vinoferm, 500 ml

Bestel
Voor het bepalen van pectine in sappen of wijnen.
Makkelijk te gebruiken:
  • 10 ml sap of wijn goed mengen met 30 ml Pectitest.
  • Na 15 tot 20 min. ontstaan er vlokken als er pectine aanwezig is.
  • Na de test het giftige mengsel weggooien!

Brew body 1 kg

Bestel
Op basis van malto-dextrinen. Verhoogt body (ook voor wijn) en houdt langer de schuimkraag.

Dosis : 25 g / l.

Schuimkraag BREWFERM poeder 100 gram

Bestel
 

Poeder. Bevordert de schuimkraag van uw bier. Toevoegen vlak voor het bottelen.
Dosis: 4 - 8 g / 10 l.

Fosforzuur 75% (E338)

Bestel
Dit zuur kan gebruikt worden om het beslag of het wort aan te zuren. Het geeft een fijne smaak aan het bier en is tevens een extra fosforbron voor de gist. Doordat het zuur sterker is dan bijv melkzuur , moet er minder toegevoegd worden. Fosfoszuur wordt in de brouwerijwereld ook vaak gebruikt voor het wassen van de gist.

Erbostabil, erbsloh 1 kg

Bestel
 
Poedervormige schuimstabilisator op basis van gistextract.

Tanal A Wyeast, 25 gram

Bestel

Een speciale hydroliseerbare tannine bedoeld voor het behouden van de troebel in witbieren en Hefeweizen. Door het hoog moleculair gewicht bevordert Tanal A het in suspensie blijven van de gist en colloïden.
Dosering/gebruik: 4 g/hl, laten hydrateren in voldoende ontlucht water of gecarboniseerd bier. Het mengsel toevoegen aan de totale hoeveelheid volledig uitgegegist bier en grondig mengen. De reactie vindt onmiddellijk plaats.

AnGus1516® Erbslöh 20 kg

Bestel
 

AnGus is een poeder dat oxaalzuur in het bierwort neerslaat en tegelijk het eiwitgehalte in het stamwort vermindert, waardoor ‘gushing’ wordt voorkomen.

Door dit poeder aan een volledige ketel wort toe te voegen, wordt het oxaalzuur tijdens het kookproces gebonden en wordt het gevormde calciumoxalaat vervolgens, samen met het gecoaguleerde eitwit dat later in de whirlpool wordt gevormd, bijna volledig gescheiden. Eiwitten die de bindingscapaciteit van CO2 verlagen, worden ook verminderd. Na voltooiing van de reactie blijft er een stabiele calciumoxalaatverhouding in het wort.

Het product is een perfect alternatief voor calciumchloride en calciumsulfaat, producten die gewoonlijk worden gebruikt bij de bereiding van brouwwater. Door gespecialiseerde laboratoria getest op zuiverheid en kwaliteit.

Dosering
20-60 g per hl wort is aanbevolen, in functie van de potentiële kans op ‘gushing’.

Beerzym Penta, Erbslöh 1 kg

Bestel
 
Fungal pentosnase en beta-glucanase voor de afbraak van colloïden die de filtratie remmen bij het brouwen van bovengistende bieren.
Dosis: 2-5 ml/100 l wort.

Beerzym Rapid, Erbslöh 1 kg

Bestel
 
Vloeibaar alpha-acetolactatdecarboxylase (ALDC) voor een snelle rijping en smaakharmonisering van het jongbier.
Dosis: 8-10 ml/100 l wort.