Andere hulpstoffen wijn en bier

Jodiumtinctuur voor zetmeelbepaling 30ml

Bestel
 

Voor zetmeelbepaling, bij afgekoeld wort ! Enkele druppels aan een afzonderlijke, kleine hoeveelheid wort toevoegen. Bij een blauw, violet tot roodverkleuring is nog niet al het zetmeel omgezet. Bij geen verkleuring is al het zetmeel omgezet.

gemengde zuren VINOFERM mixacid 100 gram

Bestel

Een ideaal mengsel voor het evenwichtig bijzuren van sappen / wijnen. Bevat citroenzuur, wijnsteenzuur en appelzuur.
Dosis : 10 g / 10 l verhoogt de zuurgraad met 1 g / l.

 

Wanneer en hoe een ontzuurder gebruiken?
Ontzuren doe je het beste zo vroeg mogelijk. Neerslagkalk is de meest gebruikte ontzuurder. Bij het ontzuren ontstaat er dikwijls veel schuimvorming. Gebruik daarom een voldoende ruim vat/recipiënt. Voeg de nodige hoeveelheid ontzuurder toe aan de most, roer enkele minuten en laat even rusten. Roer dan weer en laat weer rusten. Herhaal dit enkele malen tot er geen CO2 meer gevormd wordt (geen gasgeluid). Laat alles nu 12-24 uur bezinken. Hevel de most/wijn nu over zonder de witte laag onderaan.

Acidex VINOFERM, 100 gram

Bestel

Speciale ontzuurder voor het ontzuren volgens de dubbelzout-methode : een gedeelte van het sap wordt volledig ontzuurd en daarna vermengd met de rest van de wijn. Door de volledige ontzuring wordt ook appelzuur neergeslagen. Gebruiksaanwijzing meegeleverd.

Ontzuurder FBN Vinoferm, 100 gram

Bestel
 

Samengestelde ontzuurder op basis van Calcium Carbonaat, Kaliumbicarbonaat en Kaliumtartraat. Door de samenstelling wordt de ontzuring op een meer evenwichtige wijze doorgevoerd dan bij gebruik van een enkelvoudige ontzuurder. Dit komt het smaakprofiel van de wijn ten goede.
Dosis : 10 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter.

Kalinat erbsloh 1 kg

Bestel

Ontzuurder op basis van Kaliumcarbonaat. Speciaal bedoeld voor ontzuren van jonge druivenwijnen. Het neerslaan van de kristallen kan meerdere dagen duren, maar kan worden versneld door de wijn af te koelen tot 4°C. Een zuurvermindering tot 3 g / liter is mogelijk zonder noemenswaardige pH-wijziging.

Dosis : 6,7 g / 10 liter vermindert de zuurgraad met 1 g / liter

Neo-anticid Erbslöh 5 kg

Bestel
Speciale ontzuurder voor het ontzuren volgens de dubbel-zoutmethode. Door het volledig ontzuren van een gedeelte van de most wordt zowel het appelzuur als het wijnsteenzuur verminderd. Zeer geschikt voor most van onrijp fruit met een hoog appelzuur gehalte.
 

Het gebruik van enzymen

Over enzymen bestaan de wildste verhalen. Daarom hier even een aantal zaken op een rijtje. Tenzij anders vermeld, zijn de vermelde doseringen bij kamertemperatuur (20°C) en met een inwerktijd van 12 uur. Iedere temperatuurverlaging van 7° kan opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. Iedere halvering van de gewenste contacttijd kan eveneens opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk. Het ene kan namelijk de werking van het andere sterk beïnvloeden, ook in negatieve zin! Voeg bv. nooit bentonieten toe als de enzymen nog in werking zijn. Laat dus minimaal 12 uur tussen de enzymentoevoeging en de bentoniet-toevoeging.

Enzyme VINOFERM zymex Aroma 100 gram

Bestel
 

Speciaal multi-actief enzym (pectinase, arabinase en beta-glucosydase activiteit) in poedervorm voor meer aromatische wijnen en destillaten. Door de arabinase en beta-glucosydase activiteit worden aroma-componenten uit de vruchten / druiven, die aan de suikers gebonden zijn, vrijgemaakt. Dit resulteert in meer aromatische wijnen / mosten. Kan ook bij het destilleren gebruikt worden. Kan tot een licht kleurverlies leiden. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast.

Dosis : 4 - 8 g / 10 liter; bij voorkeur toe te voegen op het einde van de gisting(dichtheid 1.010 - 1.025)

Pecto-enzyme VINOFERM zymex, 100 gram

Bestel
 

Wordt gebruikt bij wijn of sap van pectinerijke vruchten. Breekt de pectine in de vruchten af, geeft zo meer sap en voorkomt troebels. Bij voorkeur te bewaren in de koelkast.
Dosis: 4-8 g (ml)/10 kg fruit of most bij een inwerktijd van 12 uur op 20°C.

 

Pecto-enzyme vloeibaar, 250ml

Bestel
 
Zorg voor een maximale sap winning met pecto enzymen. Giet de pecto enzym bij de most om zo veel mogelijk sap uit het fruit te winnen. Het resultaat laat zich snel opmerken, u zal een gevoelig toename van het rendement aan sap winning waarnemen. 

Enzyme VINOFERM Zymex 4000 100 ml

Bestel
Hooggeconcentreerd enkelvoudig vloeibaar enzym voor pectineafbraak. Kan de perstijd tot 50% verkorten en de sapopbrengst tot 10% verhogen. Bij voorkeur in de koelkast te bewaren. Inhoud: 100 ml. Dosis: 10 ml/100 kg most op 15°C met een contacttijd van 1-2 uur.

Trenolin Rouge DF Erbsloh 100 ml

Bestel

Hooggeconcentreerd meervoudig vloeibaar enzym. Verhoogt de kleuropbrengst en de tanninevrijgave bij rode druiven. Depsidasevrij. Bij voorkeur in de koelkast bewaren.
Dosis: 10 ml/100 kg most op 15°C, met een contacttijd van 1-2 uur.

Trenolin Frio Erbsloh, 100 ml

Bestel
Trenolin Frio ERBSLOH
Hooggeconcentreerd en uiterst actief vloeibaar pectinase, speciaal ontwikkeld voor de koud-maceratie van vruchtensappen/mosten. Werkt reeds vanaf 5 °C! Zeer snelle werking: 100% pectineafbraak in 75 min. bij 8 °C! Verbetert de persbaarheid van pectinerijke vruchten aanzienlijk, ondersteunt de kleurextractie bij maceration-carbonique en pulpgisting, versnelt de most-voorklaring. Richtdosering: 2–4 ml/100 kg bij een temp. van 10°C en reactietijd van 1–2 uur.

Fructozym P vloeibaar, 1kg

Bestel

Hooggeconcentreerd vloeibaar pectinase-enzym, speciaal voor de enzymering van pulp van zacht fruit (bessen, kersen,…). Bij voorkeur in de koelkast bewaren.
Inhoud: 1 kg. Dosis: 50-200 ml/1000 kg pulp of sap bij 45-55°C, met een contacttijd van 1-2 uur.

 

Lallzyme Cuvee Blanc, 100 gram

Bestel
Maceratie-enzym voor schilweking witte druiven. LALLZYME® Cuvée Blanc™ werd door Lallemand ontwikkeld voor schilweking van witte druiven om witte wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen, rijk van smaak en met een intens mondgevoel, een verbeterde structuur en aromatische complexiteit. Cuvée Blanc™ is een zeer specifieke mengeling van geconcentreerd pectinase met complementaire glucosidase-activiteit. Het enzym is zwak macererend (cellulase, hemicellulase) en zorgt bijgevolg voor een zachte sapextractie en een snelle uitklaring na het persen. Cuvée Blanc™ wordt met succes gebruikt in verschillende wijnregio's over de hele wereld, voornamelijk sauvignon blanc, chardonnay en sémillon. Beschikbaar in wateroplosbare kristallijne vorm, wordt toegevoegd aan witte druiven bij het kneuzen naar verhouding 20g/ ton druiven. Dosis: 2 g/hl.

Lallzyme Cuvee Rouge, 100 gram

Bestel
Enzym voor koude maceratie rode druiven.LALLZYME® Cuvée Rouge™ is een nieuw enzymatisch preparaat dat een optimaal evenwicht biedt tussen pectinasen en andere nevenactiviteiten voor de prefermentatieve maceratie bij rodewijnbereiding. Het preparaat verbetert de extractie van aromatische precursoren en polysachariden uit de bessen-/druivenschillen. Het moet worden toegevoegd aan het begin van de maceratie (koude inweek) voor optimale extractie van variëteitgebonden aromatische bestanddelen. Dit is een nieuw hulpmiddel voor de bereiding van premiumwijnen op basis van rode vruchten. Dosering: Schil pre-fermentatieve maceratie: 2-3 g/100 kg op 15-25°C/2-6 dagen Schil koude inweking: 2-3 g/100 kg op < 12°C/2-6 dagen

Lallemand Aromazyme, 100 gram

Bestel

Lallemand Aromazyme werd ontwikkeld om de complexiteit van het aroma en smaakprofiel van de gebruikte hop in het bier te verhogen.

 • Vergroot de diversiteit van hopsmaken en aroma's door de verhouding van specifieke terpeenverbindingen te veranderen.
 • Verbetert het mondgevoel en de drinkbaarheid van het bier door de onaangename, harde bitterheid te verminderen.
 • Verhoogt de wortvergistbaarheid lichtjes.
 • Geeft meer karakter en diepgang aan minder verfijnde hopvariëteiten.

Lallemand Aromazyme is een voor levensmiddelen geschikt enzympreparaat met een sterke glycosidaseactiviteit, afgeleid van een geselecteerde stam van Aspergillus niger. Het bestaat uit ?-glucosidase-enzymen die de glycosidische bindingen kunnen hydrolyseren, waardoor monoterpene-alcoholverbindingen vrijkomen, net als glucose. Het werd ontwikkeld om het hoparoma en het smaakprofiel van bier complexer te maken. Het gebruik van Aromazyme tijdens de gisting geeft brouwers de mogelijkheid om hun hopgebruik te optimaliseren door bijkomende vluchtige aromaverbindingen te vormen, waardoor de totale hophoeveelheden afnemen, of door minder uitgesproken hopvariëteiten te gebruiken.

Specificaties:

 • Aanbevolen dosering: 5 g/hl
 • Optimale activiteit tussen pH 3,5 en 6,5; hoewel er bij pH 3,0 nog steeds een lagere activiteit wordt waargenomen voor gebruik in zure bieren.
 • Optimaal temperatuurbereik: 15-65 °C
 • Gebruik: verdun het enzym in een geschikte hoeveelheid water (~1 g in 10 ml) om een gelijkmatige verdeling in het gistingsvat te garanderen.

Sorben VINOFERM 1 Liter

Bestel

Conserveringsvloeistof voor het bewaren van vers geperste sappen en zure groenten (augurken, ...). Bevat kaliumsorbaat en natriumbenzoaat.
Dosis : 3 ml / kg fruit (of liter sap).
Mag niet in commerciële wijnen gebruikt worden!

Stabivit VINOFERM 100 gram

Bestel
 

Speciaal gecombineerd product voor stabilisatie van wijnen na de gisting. Bevat Kaliumdisulfiet, Kaliumsorbaat en Ascorbinezuur in de ideale verhoudingen. Samengesteld product = eenvoudig in gebruik (geen afzonderlijke hoeveelheden af te wegen). Voorkomt niet alleen gisting op de fles, maar biedt eveneens bescherming tegen oxidatie en bescherming tegen kaam. Het product kan tijdens de stockage wat vergelen en korrelig worden, maar dit heeft geen nadelig effect op de uitwerking van het product.

Dosis : 5 g / 10 liter wijn, op voorhand oplossen in een weinig vloeistof en daarna goed mengen met de wijn.

Erbslöh vloeibaar sulfiet P18, 10kg

Bestel
Het nieuwe topproduct van La Littorale:Solution sulfureuse P18, sulfiet in vloeibare vorm.
 • Gemakkelijk te doseren : 5,5 ml/100 l geeft 10 mg/l SO2
 • Eenvoudiger te bewaren dan sulfiet in poedervorm
 • Verkrijgbaar in kunststof jerrycan van 10 kg
Zwaveldioxide (SO2) is een belangrijk instrument voor de remming van ongewenste micro-organismen in druivenmost en voor de stabilisatie van wijn. Het gebruik van SO2 is gelimiteerd, respecteer de nationale wetgeving.

Sensovin erbsloh 1 kg

Bestel
 

Samengesteld poeder op basis van kaliumcaseïnaat, PVPP en silicaten voor harmonisatie van wijnen en correctie van smaakafwijkingen bij UTA-tonen, off-flavours, geoxideerde wijnen, …

Dosis : 5 - 60 g / 100 liter

Schuimstop VINOFERM 100 ml

Bestel
 
Schuimstop VINOFERM
Product op basis van siliconen. Belet schuimvorming bij het destilleren. Volledig reukloos, smaakloos en geheel neutraal.

Antikaam tabletten VINOFERM 12 stuks

Bestel
0060202
Bovendrijvende tabletten die de lucht boven de wijn ontsmetten. Tegen kaam en andere ziekten, zoals azijnsteek, en voor het bewaren van wijn in niet volledig gevulde flessen.Dosis : 1 tablet / 25 l, iedere 3 weken vervangen

Oenologische olie, 1 Liter

Bestel
 
Vormt een beschermende laag en beschermt de wijn tegen kaam en oxidatie. Ontgeurt (schimmel). Laat onvolledig gevulde recipiënten toe (aftappen bij grote flessen), door een laag van ongeveer 1 cm op de wijn te gieten (vermengt zich NIET met de wijn !). Ook geschikt voor het smeren van apparaten in de wijnbereiding.

Iers mos gesneden (carrageen) 1 kg

Bestel

Helpt bij het neerslaan van eiwitten in het wort (de zogenaamde `hot-break´ en `cold-break´). Voeg toe op het einde van het hopkoken.

Dosis: 5 g / 25 l wort

Brew body 1 kg

Bestel
Op basis van malto-dextrinen. Verhoogt body (ook voor wijn) en houdt langer de schuimkraag.

Dosis : 25 g / l.

Muntons Carbonation drops, 160 gram

Bestel

Muntons Carbonation Drops zijn ideaal om bier en cider op fles te carboniseren. Ze bevatten de exacte hoeveelheid bottelsuiker om de nagisting op fles op te starten en een perfecte carbonatie te verkrijgen. Zo wordt bottelen gemakkelijker, sneller en schoner.

Voordelen

 • Bij elk flesje de exacte hoeveelheid bottelsuiker voor een perfecte carbonatie.
 • 80 klontjes per pak, voldoende voor 40 pints of 500 ml flessen.
 • Handig: vul eerst de fles met bier en voeg dan 2 carbonatieklontjes toe aan elke gesteriliseerde pint/500 ml fles. Voor flesjes van 250 ml volstaat 1 klontje. Geen gedoe, geen gemorste suiker.
 • Geen fouten of giswerk, precies dezelfde hoeveelheid suiker in elke fles.

Brewferm Carbonation drops, 60 stuks

Bestel

1 klontje bevat precies de exacte hoeveelheid bottelsuiker die je nodig hebt voor het carboniseren van 1 flesje, gevuld met jouw unieke zelfgebrouwen bier of cider. De Brewferm® Carbonation Drops bestaan in verschillende formaten, afgestemd op verschillende groottes van flessen (zie ‘Varianten’).

 • Steeds de exacte hoeveelheid suiker per flesje, geen gushers, geen plat bier
 • Goed voor het carboniseren van 60 flesjes van 33 cl, of ± 20 liter bier
 • Praktische vorm zodat de klontjes makkelijk door de flessenhals gaan
 • Minder kans op infectie; overhevelen niet nodig
 • Glutenvrij & vegan

Gebruik: Vul je bier of cider af in gereinigde flesjes, voeg de Brewferm® Carbonation Drop toe en sluit af.

AnGus1516® Erbslöh 20 kg

Bestel
 

AnGus is een poeder dat oxaalzuur in het bierwort neerslaat en tegelijk het eiwitgehalte in het stamwort vermindert, waardoor ‘gushing’ wordt voorkomen.

Door dit poeder aan een volledige ketel wort toe te voegen, wordt het oxaalzuur tijdens het kookproces gebonden en wordt het gevormde calciumoxalaat vervolgens, samen met het gecoaguleerde eitwit dat later in de whirlpool wordt gevormd, bijna volledig gescheiden. Eiwitten die de bindingscapaciteit van CO2 verlagen, worden ook verminderd. Na voltooiing van de reactie blijft er een stabiele calciumoxalaatverhouding in het wort.

Het product is een perfect alternatief voor calciumchloride en calciumsulfaat, producten die gewoonlijk worden gebruikt bij de bereiding van brouwwater. Door gespecialiseerde laboratoria getest op zuiverheid en kwaliteit.

Dosering
20-60 g per hl wort is aanbevolen, in functie van de potentiële kans op ‘gushing’.