Ingredienten voor Wijn en Bier.Klaringsmiddelen, smaakverbetering en kleurcorrectie
De Craft Sensory Kit bevat 12 smaakstoffen die worden aangetroffen in veel unieke stijlen van ambachtelijk bier. Met elke ampul kun je 1 liter bier modificeren.
Inbegrepen smaken:
De Siebel Institute Sensory Training Kits worden geleverd in gebruiksklare vloeibare vorm, waardoor ze supergemakkelijk te gebruiken zijn. Elke kit is ontworpen om proevers te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen om biersmaken op een echt professioneel niveau te begrijpen. Hoewel brouwerijen met gevestigde proefpanels deze kits waardevol zullen vinden, kunnen ze ook worden gebruikt voor 'proever-kalibratie' door anderen met interesse in bier zoals bijvoorbeeld:
Hoe weet ik welk klaringsmiddel te gebruiken? Eén van de gemakkelijkste en nog steeds één van de beste methodes is “trial and error”: neem van de te klaren wijn meerdere stalen en doe deze in proefbuisjes. Voeg aan ieder proefbuisje enkele ml of grammen van een ander klaringsmiddel toe. Ook een proefbuisje wijn/sap met pecto-enzym en een ander met alfa-amylase (bij zetmeelrijke vruchten) zijn nuttig. Laat enkele uren uitklaren en u ziet direct welk klaringsmiddel het beste resultaat geeft!
Hoe een bentoniet toevoegen? Om de werking te maximaliseren moeten bentonieten altijd voorweken: los de benodigde hoeveelheid bentoniet al zacht roerend op in 3 à 5 maal zijn volume water. Laat nu 6-12 uur zwellen! Giet het overtollige water weg en leng opnieuw even aan met een weinig te klaren wijn. Goed roeren en tenslotte de bentoniet-oplossing goed vermengen met de gehele hoeveelheid te klaren most/wijn.
Een ijzerarm natrium-calciumbentoniet voor eiwitstabilisatie, tanninevermindering en klaring. Speciaal geschikt voor wijnen of mosten met een hoge pH-waarde en lage zuurgraad. Ook geschikt voor de voorklaring of na de pulpgisting omdat Nacalit flokkuleert.
Dosis : 50 - 100 g / 100 l wijn.
Het universele en bliksemsnelle klaringsmiddel, met 2 componenten (kieselsol, gelatine), voor wijn, bier en sappen! Klaring in 6 - 24 uur. Geeft een vaste droesem. Inhoud : 2 x 50 ml, voldoende voor 110 - 220 l drank.
Speciaal samengestelde voedingsmiddelen geschikt carrageen-complex voor het verwijderen van eiwitten in wort en voor de vermindering van troebel in een afgewerkt bier.
Gebruiksaanwijzing: gebruik maximaal 2 g per 10 liter. Meng in koud water of afgekoelde wort en schud goed gedurende 30 seconden. Voeg dit mengsel 10 minuten voor het einde van het kookproces al roerend toe. Maak na het koken een draaikolkbeweging / whirlpool. Gooi het bezinksel weg.Bewaring: sluit de verpakking zorgvuldig na gebruik en bewaar bij kamertemperatuur op een droge plaats.
Speciaal voor klaring van wijnen, sappen, ... Bij voorkeur te gebruiken in combinatie met kieselsol (1 ml kieselsol + 1 ml gelatine, afzonderlijk toevoegen !). Geeft snel resultaat en weinig neerslag. Veel makkelijker in gebruik dan de poedervorm !
Dosis : 2,5 - 5 ml / 10 l.
Speciaal product voor de schuimwijnbereiding, ter verbetering van de sedimentatie van gisten bij de flesvergisting. Belet dat de gist aan de flessenwand "plakt" en zorgt voor een grondige klaring na de vergisting. Vergemakkelijk het degorgeren.Wordt toegevoegd net voor het bottelen.
Dosis : 50 - 70 ml / 100 liter wijn.
Voorheen tannogalSamengesteld tannine, vooral geschikt voor witte wijnen. Heeft zeer goede anti-oxiderende en bouquet-verbeterende eigenschappen. Heeft ook een licht-klarende werking.
Dosis : 0.5 - 1 g / 10 liter.
Universeel inzetbaar en natuurlijk klaringsmiddel voor wijn, sap en bier. Zeer geschikt voor klaring bij koude temperaturen.
Dosis : 2 - 5 ml / 10 l.
Laat uw wijn of bier rijpen "op eik" zonder een eiken vat! Het kan, dankzij eikenhouten chips met gecontroleerde en gegarandeerde kwaliteit en toasting. Véél voordeliger dan eikenhouten vaten! Naast de bekende Franse eik chips, die eerder kruidige smaaktoetsen aan uw wijn geven, bieden wij nu ook de Amerikaanse eik chips aan, voor subtiele vanille-aroma's. Medium getoaste chips kunnen amandel- en karamelaroma's aan uw wijn geven en worden vooral gebruikt bij lichtere wijnen. Heavy getoaste chips geven meer noten- en roost-aroma's en worden bij voorkeur aan vollere en zwaardere wijnen toegevoegd.
Dosis: 5-30 g / 10 l wijn. Contacttijd: enkele dagen tot 3 maanden. Kan zowel aan de most als aan wijn of bier toegevoegd worden.
Donker. Opgeloste kandijsuiker. Ideaal om aan wijnen of bieren toe te voegen. Gemakkelijk te doseren en te mengen. 180 - 220 EBC.
De originele kandijsuiker zoals gebruikt door vele Belgische brouwerijen. Geeft een onnavolgbare smaak aan uw bier ! Ook zeer geschikt voor toevoeging aan wijnen, likeuren, patisserie of voor het maken van uw eigen vliersiroop. Leverbaar in witte en bruine brokken en in siroop
Geeft aan bier en wijn een speciale smaak.
Verhoogt de body en verbetert smaak en schuimkraag van uw bier. Vervang de suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid beerkit-enhancer.
Samenstelling: 50% glucose, 50% moutextract.
MannoSoft is samengesteld uit mannoproteïnen en polysacchariden en draagt bij aan een verbeterde wijnsteen stabiliteit en proteïnen stabiliteit in de wijn.
Dosis: 5-30g/100L
100 % natuurlijk extract van gebrande mout (black malt). Verhoogt kleur, smaak en aroma en vergroot het mond-gevoel van bieren… ideaal om na het brouwen en zelfs na de vergisting uw donkere bieren nog verder op punt te stellen en bij te sturen. Kleurindicatie: 9000 EBC.
Dosis : 3 - 10 g / 10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 dag verwijderen door overhevelen / filtreren.
Dosis : 0,5 - 2 g / 10 liter, sterk roerend oplossen in 10 x zijn volume water en dan onder grondig mengen toevoegen aan de te behandelen wijn. Overhevelen na 2 à 3 dagen.