Klaringsmiddelen, smaakverbetering

Ingredienten voor Wijn en Bier.
Klaringsmiddelen, smaakverbetering en kleurcorrectie

Siebel institute Craft sensory kit

Bestel

De Craft Sensory Kit bevat 12 smaakstoffen die worden aangetroffen in veel unieke stijlen van ambachtelijk bier. Met elke ampul kun je 1 liter bier modificeren.

Inbegrepen smaken:

 • Amandel - marsepein, amandelen
 • D.M.S. - gekookte maïs, gekookte groenten
 • Diacetyl - boter, butterscotch
 • Ethyl hexanoaat - anijs, appel of drop
 • Geraniol - bloemig, geraniumbloemen
 • Graanachtig - kafachtig, notenachtig
 • Hefeweizen - kruidig & banaan
 • Isoamylacetaat - banaan, fruitgom
 • Isovaleriaanzuur - kazig, oude hop, zweetsokken
 • Papierachtig - karton, geoxideerd
 • Pittig - kruidnagel, piment
 • Vanille - puddingpoeder, vanille-extract


De Siebel Institute Sensory Training Kits worden geleverd in gebruiksklare vloeibare vorm, waardoor ze supergemakkelijk te gebruiken zijn. Elke kit is ontworpen om proevers te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen om biersmaken op een echt professioneel niveau te begrijpen. Hoewel brouwerijen met gevestigde proefpanels deze kits waardevol zullen vinden, kunnen ze ook worden gebruikt voor 'proever-kalibratie' door anderen met interesse in bier zoals bijvoorbeeld:

 • Brouwerijen die nieuw of bestaand personeel trainen om bierdefecten effectiever te herkennen
 • Brouwersgilden die waarde willen toevoegen aan hun reguliere vergaderingen
 • Thuisbrouwersgroepen en bierkeurders die hun beoordeling en smaakherkenningvaardigheden willen aanscherpen
 • Distributeurs, groothandelaars en agenten die over bierattributen moeten kunnen 'meepraten' met speciaalbierwinkels.
 

Hoe weet ik welk klaringsmiddel te gebruiken?
Eén van de gemakkelijkste en nog steeds één van de beste methodes is “trial and error”: neem van de te klaren wijn meerdere stalen en doe deze in proefbuisjes. Voeg aan ieder proefbuisje enkele ml of grammen van een ander klaringsmiddel toe. Ook een proefbuisje wijn/sap met pecto-enzym en een ander met alfa-amylase (bij zetmeelrijke vruchten) zijn nuttig. Laat enkele uren uitklaren en u ziet direct welk klaringsmiddel het beste resultaat geeft!

Bentoniet, 1kg

Bestel
Bentonietkorrels van speciale kwaliteit voor wijn, met een groot opslorpend vermogen. Ook voor voorklaring van wijnen en sappen (most). Dosis : 1 - 2 g / l, gedurende 1 nacht laten weken in 10 x zijn volume water. Daarna pas toevoegen.

Hoe een bentoniet toevoegen?
Om de werking te maximaliseren moeten bentonieten altijd voorweken: los de benodigde hoeveelheid bentoniet al zacht roerend op in 3 à 5 maal zijn volume water. Laat nu 6-12 uur zwellen! Giet het overtollige water weg en leng opnieuw even aan met een weinig te klaren wijn. Goed roeren en tenslotte de bentoniet-oplossing goed vermengen met de gehele hoeveelheid te klaren most/wijn.

Nacalit Erbslöh, 1kg

Bestel

Een ijzerarm natrium-calciumbentoniet voor eiwitstabilisatie, tanninevermindering en klaring. Speciaal geschikt voor wijnen of mosten met een hoge pH-waarde en lage zuurgraad. Ook geschikt voor de voorklaring of na de pulpgisting omdat Nacalit flokkuleert.

Dosis : 50 - 100 g / 100 l wijn.

Klarvit VINOFERM voor 110-220 liter

Bestel

Het universele en bliksemsnelle klaringsmiddel, met 2 componenten (kieselsol, gelatine), voor wijn, bier en sappen! Klaring in 6 - 24 uur. Geeft een vaste droesem.

Inhoud : 2 x 50 ml, voldoende voor 110 - 220 l drank.

Supermoss HB Five Star, 113 gram

Bestel

Speciaal samengestelde voedingsmiddelen geschikt carrageen-complex voor het verwijderen van eiwitten in wort en voor de vermindering van troebel in een afgewerkt bier.

 • Samengesteld om snel te mengen met koud water
 • Trekt positief geladen troebels, gevormd door eiwitten, aan
 • Blijft werkzaam gedurende de eerste vergisting
 • Meertalig etiket
 • Dosis: 2 g / 10 liter

Gebruiksaanwijzing: gebruik maximaal 2 g per 10 liter. Meng in koud water of afgekoelde wort en schud goed gedurende 30 seconden. Voeg dit mengsel 10 minuten voor het einde van het kookproces al roerend toe. Maak na het koken een draaikolkbeweging / whirlpool. Gooi het bezinksel weg.
Bewaring: sluit de verpakking zorgvuldig na gebruik en bewaar bij kamertemperatuur op een droge plaats.

Gelatine 20% VINOFERM 1liter

Bestel

Speciaal voor klaring van wijnen, sappen, ... Bij voorkeur te gebruiken in combinatie met kieselsol (1 ml kieselsol + 1 ml gelatine, afzonderlijk toevoegen !). Geeft snel resultaat en weinig neerslag. Veel makkelijker in gebruik dan de poedervorm !

Dosis : 2,5 - 5 ml / 10 l.

Kiezelsol VINOFERM, 1 Liter

Bestel
Speciaal voor klaring van wijn, sappen, ... Wordt meestal gebruikt in combinatie met vloeibare gelatine (1 ml kieselsol + 1 ml gelatine, afzonderlijk toevoegen !) en geeft dan een snelle werking met weinig neerslag. Dosis : 2,5 - 5 ml / 10 l.

Mostogel erbsloh 1 kg vloeibaar

Bestel
Vloeibare combinatie van gelatine en PVPP voor het voorklaren van de most ter vermindering van polyphenolen en catechines. Dit zorgt voor zuiverdere wijnen, vermindert de kans op UTA (untypische alterungsnote) en bevordert het klaren achteraf. Dosis: 50 - 200 ml / 100 kg most, toe te voegen bij voorkeur tijdens of vlak na het druivenkneuzen. Slaat na 2 - 6 uur neer

CompactLees Erbsloh 1 kg vloeibaar

Bestel
 

Speciaal product voor de schuimwijnbereiding, ter verbetering van de sedimentatie van gisten bij de flesvergisting. Belet dat de gist aan de flessenwand "plakt" en zorgt voor een grondige klaring na de vergisting. Vergemakkelijk het degorgeren.Wordt toegevoegd net voor het bottelen.

Dosis : 50 - 70 ml / 100 liter wijn.

Tannine VINOFERM Tannoblanc 1 kg

Bestel

Voorheen tannogal
Samengesteld tannine, vooral geschikt voor witte wijnen. Heeft zeer goede anti-oxiderende en bouquet-verbeterende eigenschappen. Heeft ook een licht-klarende werking.

Dosis : 0.5 - 1 g / 10 liter.

Tannine VINOFERM Tannorouge 1kg

Bestel
Tannine getrokken uit de tamme kastanje. Vooral gebruikt bij rode wijnen. Heeft naast een bouquet-verbeterende werking ook een stabiliserende werking op de anthocyanen (rode kleurstof). Bij voorkeur toevoegen aan het begin van de gisting. Dosis: 1-3 g/10 liter.

Vislijm VINOFERM 100ml

Bestel
 

Universeel inzetbaar en natuurlijk klaringsmiddel voor wijn, sap en bier. Zeer geschikt voor klaring bij koude temperaturen.

Dosis : 2 - 5 ml / 10 l.

Eikenhouten chips van Amerikaanse Eik, 250 gram

Bestel

Laat uw wijn of bier rijpen "op eik" zonder een eiken vat! Het kan, dankzij eikenhouten chips met gecontroleerde en gegarandeerde kwaliteit en toasting. Véél voordeliger dan eikenhouten vaten! 
Naast de bekende Franse eik chips, die eerder kruidige smaaktoetsen aan uw wijn geven, bieden wij nu ook de Amerikaanse eik chips aan, voor subtiele vanille-aroma's. Medium getoaste chips kunnen amandel- en karamelaroma's aan uw wijn geven en worden vooral gebruikt bij lichtere wijnen. Heavy getoaste chips geven meer noten- en roost-aroma's en worden bij voorkeur aan vollere en zwaardere wijnen toegevoegd.

Dosis: 5-30 g / 10 l wijn. Contacttijd: enkele dagen tot 3 maanden.
Kan zowel aan de most als aan wijn of bier toegevoegd worden.

Eikenhouten chips van Franse Eik, 250 gram

Bestel
Gegarandeerde kwaliteit en toasting van franse eik.Dosis: 5-30 g / 10 l wijn, contacttijd: enkele dagen tot 3 maanden.
Kan zowel aan de most als aan wijn of bier toegevoegd worden.

Eik naruurlijk aroma, 100ml

Bestel

kandijstroop vloeibaar donker 250 ml (=325 g)

Bestel

Donker. Opgeloste kandijsuiker. Ideaal om aan wijnen of bieren toe te voegen. Gemakkelijk te doseren en te mengen. 180 - 220 EBC.

Kandijsuiker wit brokken

Bestel

De originele kandijsuiker zoals gebruikt door vele Belgische brouwerijen. Geeft een onnavolgbare smaak aan uw bier ! Ook zeer geschikt voor toevoeging aan wijnen, likeuren, patisserie of voor het maken van uw eigen vliersiroop. Leverbaar in witte en bruine brokken en in siroop

Kandijsuiker bruin, brokken

Bestel

De originele kandijsuiker zoals gebruikt door vele Belgische brouwerijen. Geeft een onnavolgbare smaak aan uw bier ! Ook zeer geschikt voor toevoeging aan wijnen, likeuren, patisserie of voor het maken van uw eigen vliersiroop. Leverbaar in witte en bruine brokken en in siroop

Rietsuiker, 1kg

Bestel

Geeft aan bier en wijn een speciale smaak.

Sorbietsuiker vloeibaar 70%

Bestel
De ideale bijzoeter voor uitgegiste wijnen. Niet vergistbaar. Gemakkelijk in gebruik, gezien de oplossing. Mag niet in commerciële wijnen gebruikt worden!

Beerkit enhancer Muntons 1 kg

Bestel

Verhoogt de body en verbetert  smaak en schuimkraag van uw bier. Vervang de suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid beerkit-enhancer.

Samenstelling: 50% glucose, 50% moutextract.

Mannosoft, 100 gram

Bestel

MannoSoft is samengesteld uit mannoproteïnen en polysacchariden en draagt bij aan een verbeterde wijnsteen stabiliteit en proteïnen stabiliteit in de wijn.

Dosis: 5-30g/100L

Clarimalt Brewferm, 1 Liter

Bestel

100 % natuurlijk extract van gebrande mout (black malt). Verhoogt kleur, smaak en aroma en vergroot het mond-gevoel van bieren… ideaal om na het brouwen en zelfs na de vergisting uw donkere bieren nog verder op punt te stellen en bij te sturen. Kleurindicatie: 9000 EBC.

Granucol GE actieve kool, 1kg

Bestel
Aktieve plantaardige kool in granulaatvorm, speciale kwaliteit voor wijn, ontgeurder.
 • Neemt de slechte smaak (vb. schimmelsmaak) weg, maar niet de kleur.
 • Sterk opslorpend vermogen en makkelijk te verwijderen, dankzij de speciale granulaatvorm.

Dosis : 3 - 10 g / 10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 dag verwijderen door overhevelen / filtreren.

Gerbinol Super, 1kg

Bestel
Samengesteld product op basis van vislijm, melkeiwit en gelatine ter vermindering of verwijdering van bitterstoffen en off-flavours, zoals afkomstig van oxidatie, te hard behandelde of uitgeperste vruchten/druiven of foutjes in de vergisting. Bij sterke smaakafwijkingen of fouten kan een combinatie met Granucol gebruikt worden. Eerst met Granucol behandelen en 1 à 2 uur later met Gerbinol Super. Kan bij lage dosis ook gebruikt worden voor het "afronden" van droge wijnen.

Dosis : 0,5 - 2 g / 10 liter, sterk roerend oplossen in 10 x zijn volume water en dan onder grondig mengen toevoegen aan de te behandelen wijn. Overhevelen na 2 à 3 dagen.

Stabiverek (Hydrogum) Erbsloh 1 kg

Bestel
Vloeibaar; samengesteld uit hoogwaardige geselecteerde Arabische gom. Natuurlijk product gewonnen uit het sap van de Acacia senegal. Neutrale geur, gestabiliseerd met SO2 en citroenzuur. Gebruik: Verhindert de vertroebeling door metalen zoals koper en ijzer. Vertraagt kristalvorming. Geeft wijn een voller mondgevoel. Zorgt voor kleurstabilisering bij rode en roséwijnen. Dosis: 40-150 ml/100 l; afhankelijk van het wijntype

 

Biersol, 100ml

Bestel
Speciale kieselsol ter bevordering van het neerslaan van troebelveroorzakende eiwitten in bierwort (de zogenaamde hot trub). Dosering : 3 – 5 ml / 10 liter, toe te voegen op het einde van het kookproces. Kan ook als klaringsmiddel gebruikt worden in jongbier. Vorstvrij bewaren !

Oenocyanine, 100ml

Bestel
Druivenschillenextract
Natuurlijke rode kleurstof, geschikt voor wijn