Zeer plastische sedimentaire klei met een hoog krimppercentage. Wordt vaak met andere kleisoorten vermengd om deze meer plastisch te maken.
Een aardpigment, een van de oudste pigmenten. Groene aarde ook terre verte genoemd is een verweringsprodukt van verschillende mineralen en is te vinden in Tsjechïe, Italïe, Duitsland, Belgie, Oostenrijk, IJsland, Frankrijk en Cyprus. Groene aarde staat onder meerdere namen bekend, afhankelijk van de vindplaatsen zoals: Cypriotische aarde, Tiroler aarde, Boheemse aarde of Veronese aarde. De kleur van de aarde is sterk variabel, heeft weinig dekkracht en is bovendien vrij transparant. Geschikt voor Acrylverf, Tempera, Waterverf, Gouache, Kalk, Fresco, Cement, Keramisch en Tadelakt. Niet giftig. Werd in de oudheid en in Romeinse fresco’s gebruikt. In de Middeleeuwen voornamelijk gebruikt als schaduwkleur in onderschilderingen van de huid bij portretten.
Aardpigment, ook wel terra Pozzuoli genoemd uit de streek rond Napels. Werd reeds in de oudheid al gebruikt. heeft een goed dekkend vermogen en is niet giftig. Italiaanse rode aarde is geschikt voor olieverf, acrylverf, tempera, waterverf, gouache, kalk, fresco, cement, keramisch, silicaatverf, waterglas en tadelakt.